Justitia din Romania, analizata de un fost magistrat german: Condamnarea lui Dragnea este unul din succesele luptei anticoruptie

Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 11:30
1023 citiri
Justitia din Romania, analizata de un fost magistrat german: Condamnarea lui Dragnea este unul din succesele luptei anticoruptie
Foto: Facebook/ Liviu Dragnea

Fostul judecator german Ingrid Henlein a publicat la sfarsitul anului trecut o analiza a modificarilor legislative care privesc Justitia din Romania. Concluzia: institutiile europene privesc cu ingrijorare crescanda situatia statului de drept din tara noastra.

"Combaterea coruptiei in Romania - terminata? Ce intreprinde Guvernul Romaniei ca sa slabeasca Justitia pentru cauze penale si sa o deturneze de la acest demers", este titlul articolului care a fost publicat in revista de specialitate "Betrifft Justiz" - Cu privire la Justitie.

Potrivit sursei citate, Heinlein a fost judecator, presedinte de complet, la Tribunalul pentru cauze in materia dreptului muncii din Dusseldorf.

Autoarea precizeaza ca pentru a redacta acest articol a folosit ca surse rapoartele MCV realizate de Comisia Europeana si declaratii ale unor asociatii de magistrati din Romania. "In cursul unui vizite in Romania, autoarea a avut si ocazia sa poarte o serie de discutii cu judecatori si procurori romani. Din ratiuni evidente, numele acestora nu vor fi mentionate aici", explica Heinlein.

Despre "prezentele tacute"

Fostul magistrat arata ca, dupa Ungaria si Polonia, Romania este al treilea stat membru al UE care isi restructureaza fundamental sistemul sau judiciar, "totul fiind acompaniat de proteste, prezente tacute, strangerea de semnaturi initiata de judecatori si procurori, precum si de demonstratii ale societatii civile."

In articol sunt trecute in revista toate modificarile majore aduse legislatiei si modul in care Guvernul si coalitia de la putere au facut aceste schimbari. Heinlein mentioneaza discusul public al politicienilor, in cazul afirmatiilor privind existenta "statului paralel" sau cele privind protocoalele procurori-SRI.

"Aceste intelegeri sunt folosite de guvernul roman ca proba pentru afirmatia sa ca in Romania ar exista un stat paralel, format din serviciile secrete, o parte din aparatul judiciar si presedintele Klaus Johannis. De fapt, este vorba despre o tentativa de inducere in eroare a opiniei publice si a institutiilor europene", explica autoarea.

"Destructurarea" DNA

Heinlein trece in revista toate modificarile legislative aduse Legilor Justitiei si Codurilor Penale, dar scrie si despre revocarea fostei sefe DNA, Laura Codruta Kovesi.

In analiza este si un paragraf dedicat modului in care activitatea DNA a fost "destructurata".

Potrivit acesteia, in raportul MCV din 25 ianuarie 2017, Comisia Europeana raporta ca DNA investigheaza ...citeste mai departe despre "Justitia din Romania, analizata de un fost magistrat german: Condamnarea lui Dragnea este unul din succesele luptei anticoruptie" pe Ziare.com

#Liviu Dragnea DNA, #magistrat german Dragnea, #Liviu Dragnea condamnat , #Stiri Administratie