Kovesi a facut bilantul pe 2016: Au fost atacuri fara precedent la adresa DNA

Joi, 23 Februarie 2017, ora 11:35
1032 citiri
Kovesi a facut bilantul pe 2016: Au fost atacuri fara precedent la adresa DNA
Foto: Digi 24 TV

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a facut joi bilantul pe 2016: Au fost trimisi in judecata 1.270 de inculpati, peste un sfert dintre acestia fiind acuzati de abuz in serviciu cu un prejudiciu de peste 260 de milioane de euro.

Kovesi a precizat ca 2016 a fost un an dificil, cu provocari legislative, atacuri fara precedent la adresa activitatii si a procuorilor DNA.

Ea a spus ca peste 1.270 de inculpati au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie la nivel inalt si mediu, printre acestia aflandu-se si trei ministri, sase senatori, 11 deputati, 16 magistrati si peste 40 de primari.

Kovesi a precizat ca exista acum "o larga dezbatere despre abuzul in serviciu", subliniind ca CCR nu a dezincriminat abuzul in serviciu.

Ea a spus ca instantele au aplicat decizia interpretativa si ca au fost 71 de persoane condamnate pentru abuz in serviciu, 15 achitate, incalcand doar HG, regulamente sau ordine interne. Ele fusesera trimise in judecata anterior deciziei CCR.

In opinia sefei DNA, coruptia s-a manifestat prin aceleasi actiuni repetitive, aceasta insemnand ca investigatiile penale trebuie dublate de masuri preventive.

Urmareste LIVE declaratiile de la sedinta de bilant a DNA

Laura Codruta Kovesi a spus ca o mare parte dintre actiunile DNA au vizat identificarea fraudei si coruptiei in achizitiile publice, in special in infrastructura, IT si sanatate. In aceste cazuri a fost vorba de achizitii de bunuri si servicii la preturi majorate cu 50 pana la 800% si de comisioane intre 10 - 20%.

Kovesi a spus ca sunt mii si mii de oameni care vor o societate cladita pe corectitudine si respect si ca eforturile Justitiei trebuie sustinute de stabilitatea cadrului legislativ si institutional.

"In Romania multa lume declara ca sustine lupta anticoruptie, dar am vazut cu totii cat de repede poate fi anulata lupta anticoruptie. 2016 a fost un an dificil, caracterizat prin atacuri fara precedent la adresa DNA", a spus procurorul sef al DNA. ...citeste mai departe despre "Kovesi a facut bilantul pe 2016: Au fost atacuri fara precedent la adresa DNA" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Kovesi bilant DNA 2017 , #Stiri Administratie