Kovesi: Asistam la un asalt asupra Justitiei care nu foloseste cetateanului, doar celor care comit infractiuni

Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 14:39
880 citiri
Kovesi: Asistam la un asalt asupra Justitiei care nu foloseste cetateanului, doar celor care comit infractiuni
Foto: captura video Libertatea

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, spune ca asistam in ultima vreme la un asalt asupra justitiei si a independentei procurorilor, cu limitarea posibilitatilor de a face investigatii, iar acest lucru nu se face nicidecum in favoarea cetateanului de rand, ci a infractorilor.

Declaratiile au fost facute vineri, dupa ce s-a aflat ca majoritatea PSD-ALDE doreste modificarea Codurilor Penale invocand ca pretext o directiva europeana.

"Vedem in ultimul timp un asalt asupra justitiei, un asalt asupra independentei procurorilor, dorinta de a limita posibilitatile de a efectua investigatii. Or, acest lucru nu foloseste nici cetateanului, nici societatii, foloseste doar celor care comit astfel de infractiuni", a declarat procurorul sef al DNA intr-o emisiune live transmisa de Libertatea.

Comentariile vin dupa o serie de reactii negative ale procurorilor la restrictiile pe care PSD-ALDE vor sa le impuna celor care ancheteaza.

Parchetul General critica modificarile la Codurile Penale: Sunt in favoarea inculpatilor, ingreuneaza actul de urmarire penalaModificarea Codurilor Penale, pe intelesul tuturor: Kovesi explica de ce e pusa in pericol viata cetatenilor si cum vor fi afectate investigatiileModificarile la Codurile Penale depasesc recomandarile Directivei UE privind prezumtia de nevinovatie si sunt facute cu o graba suspecta

O persoana nu mai poate fi condamnata in lipsa, marii corupti nu mai pot fi arestati preventiv

Laura Codruta Kovesi a dat mai multe exemple pentru a demonstra cat de nocive sunt unele modificari propuse de parlamentari.

"De exemplu, o persoana nu mai poate fi condamnata in lipsa. Sunt situatii in care nu toate persoanele au interdictia de a parasi tara. Putem sa ne trezim ca persoanele care sunt cercetate si trimise in judecata, in momentul in care vad ca se apropie finalul procesului, sa plece din tara si in acest fel sa evite sa se pronunte o hotarare de condamnare impotriva lor", a fost unul dintre exemple.

O alta modificare prevede ca probele folosite intr-un dosar nu mai pot fi folosite pentru deschiderea altor anchete, un exemplu in acest sens fiind cazul unui judecator care era cercetat pentru fapte de coruptie pentru ca "pretindea bani pentru ca solutiile sa fie pronuntate intr-un anumit fel", iar unul dintre complici "a comis infractiunea de acte sexuale cu un minor", a explicat Kovesi.

"Procurorul DNA a sesizat parchetul competent si s-a facut investigatie si pentru aceasta infractiune destul de grava ...citeste mai departe despre "Kovesi: Asistam la un asalt asupra Justitiei care nu foloseste cetateanului, doar celor care comit infractiuni" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Kovesi legile Justitiei, #Kovesi codul penal , #Stiri Administratie