Kovesi, in The Guardian: Pericolul nu a trecut - Trebuie sa continuam sa luptam!

Duminica, 12 Februarie 2017, ora 13:11
1591 citiri
Kovesi, in The Guardian: Pericolul nu a trecut - Trebuie sa continuam sa luptam!
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, a explicat intr-un articol publicat duminica in The Guardian situatia actuala din tara noastra.

Publicatia britanica aminteste ca printre miile de pancarte aduse la proteste de romanii care au iesit in strada in ultimele aproape doua saptamani erau scrise si mesaje precum "Jos mainile de pe DNA".

Institutia, fondata in 2003, se afla in prim-plan in ceea ce priveste lupta anticoruptie din tara noastra, iar cum Guvernul Grindeanu a vrut sa amputeze Codul Penal, o marte parte din populatie a sarit in apararea Justitiei si, deci a DNA, institutia care in ultimii ani a instrumentat dosare mari de coruptie in tara noastra.

Laura Codruta Kovesi a vorbit cu jurnalistul Kit Gillet de la The Guardian in biroul sau din Bucuresti, aflat la cativa km de Piata Victoriei, "punctul zero" al protestelor.

"De cand ordonanta (OUG) 13, de modificare a Codurilor Penale, a fost adoptata, fiecare zi reprezinta un risc pentru sistemul de justitie", a explicat sefa DNA pentru publicatia britanica.

Ordonanta a fost adoptata de Guvernul Grindeanu la ceas de seara, pe 31 ianuarie, si presupunea ca abuzul in serviciu iese din sfera penalului daca suma in cauza este sub 200.000 de lei. De aceasta masura ar fi beneficiat multi politicieni, inclusiv seful partidului social-democrat, aflat la guvernare, Liviu Dragnea.

Kovesi: OUG 13 a fost adoptata in timp ce redactam un punct de vedere asupra ei

Intre timp, OUG 13 a fost aborgata, in contextul celor mai mari proteste de la Revolutie incoace. Iar pentru ca sunt foarte putini cei care cred ca guvernantii au renuntat definitiv la planul lor de a amputa Codurile Penale, manifestarile au continuat si dupa abrogare.

Kovesi avertizeaza ca pericolul nu a trecut inca.

"Din punctul meu de vedere, riscul nu s-a schimbat: oamenii care au jurisdictie, care au posibilitatea de a schimba legislatia, sustin acum ca vor aduce amendamente legii", a punctat Kovesi, care a adaugat ca lupta anticoruptie trebuie sa continue.

OUG 14, prin care se abroga OUG 13, se afla in Parlament, iar Liviu Dragnea a cerut ca aceasta sa fie aprobata rapid. Problema este ca actul normativ contine elemente de neconstitutionalitate si daca forul legislativ o respinge, atunci OUG 13 intra automat in vigoare.

Kovesi, despre rolul DNA si interceptari

"Cel mai important lucru este ca romanii sa simta ca nimeni nu e mai presus de lege - e o chestiune pe care trebuie sa ...citeste mai departe despre "Kovesi, in The Guardian: Pericolul nu a trecut - Trebuie sa continuam sa luptam!" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Kovesi The Guardian anticoruptie, #Kovesi The Guardian proteste , #Stiri Administratie