Kovesi, despre abuzul in serviciu: O simpla decizie a CCR a scos din buzunarul cetatenilor romani 188 de milioane de euro

Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 20:00
735 citiri
Kovesi, despre abuzul in serviciu: O simpla decizie a CCR a scos din buzunarul cetatenilor romani 188 de milioane de euro
Foto: Arhiva Digi 24 TV

Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a spus, marti, ca "o simpla decizie a CCR a facut sa pierdem peste 180 de milioane de euro", facand referire la hotararea privind redefinirea abuzului in serviciu.

"O simpla decizie a CCR a scos din buzunarul cetatenilor romani 188 de milioane de euro. Vrem ca pe viitor sa se produca astfel de pagube si sa nu le investigheze nimeni pentru ca modificam abuzul in serviciu? Nu stiu, asta e o intrebare la care trebuie sa raspunda societatea", a declarat Kovesi, la o dezbatere pe tema modificarii Legilor Justitiei si a Codului Penal in privinta infractiunii de abuz in serviciu, organizata de Grupul de Dialog Social (GDS).

Sefa DNA a punctat si ca procurorii sunt asaltati si intimidati de cei care au probleme cu legea.

"Noi, ca institutie, atat eu, cat si colegii mei, noi reactionam doar prin metodele si prin posibilitatile pe care le avem. Si anume: sa facem declaratii publice, sa dam comunicate de presa. Sigur simtim cu totii, de cel putin un an si jumatate, ca suntem efectiv sub un asalt. Asalt care se manifesta prin hartuiri, intimidari, incercari de intimidare, ca nu-si ating scopul, prin critici, uneori obiective, dar de cele mai multe ori nu, prin acel fenomen pe care il stim cu totii, de fake news, si la care noi nu putem sa reactionam decat institutional.

Cred ca asta face diferenta dintre cei care lucreaza intr-o institutie a statului, ca respectam regulile si legea, si ceilalti, care isi permit sa nu respecte legea si regulile.

Institutional ce putem face? Legi nu putem face, dar putem sa ne exprimam puncte de vedere. Putem sa analizam proiectele de legi, sa identificam vulerabilitatile, riscurile, sa explicam tehnic sau mai putin tehnic care sunt consecintele. Asa cum am facut si in ianuarie, cand a fost problema cu OUG 13. (...)

Putem sa tragem un semnal de alarma si sa spunem. Daca statul roman vrea ca DNA sa investigheze doar fapte marunte si adopta legi in sensul asta, da.. Daca in statul roman se doreste ca ministri, secretari de stat si persoane care detin functii politice sa nu mai poata fi cercetate pentru ca ministrul Justitiei va fi colegul lor de partid si va trimite Inspectia peste procurori, da, putem sa spunem aceste lucruri. Noi mai mult de atat nu putem face", a afirmat Kovesi, citata de Stiri pe Surse.

Sefa DNA a spus si cati bani pierde Romania ca urmare a schimbarilor de legislatie privind abuzul in serviciu. "Anul trecut, rechizitoriile intocmite de DNA pe abuz in serviciu a ...citeste mai departe despre "Kovesi, despre abuzul in serviciu: O simpla decizie a CCR a scos din buzunarul cetatenilor romani 188 de milioane de euro" pe Ziare.com

#Kovesi abuz serviciu, #Kovesi dosare clasate bani abuz serviciu, #Kovesi CCR abuz serviciu , #Stiri Administratie