Kovesi va vorbi la Consiliul Europei despre prevenirea coruptiei in functii guvernamentale de top

Luni, 20 Martie 2017, ora 08:00
968 citiri
Kovesi va vorbi la Consiliul Europei despre prevenirea coruptiei in functii guvernamentale de top
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) din Romania, Laura Codruta Kovesi, se va numara printre vorbitorii la conferinta la nivel inalt a GRECO, organismul anticoruptie al Consiliului Europei (CoE), care se va desfasura luni, la Strasbourg (Franta).

La acest eveniment vor fi abordate teme precum prevenirea coruptiei in functii guvernamentale de top si in agentiile de aplicare a legii, informeaza Consiliul Europei duminica intr-un comunicat.

Ceilalti vorbitori la conferinta de luni sunt secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni, procurorul general al Ciprului, Costas Clerides, raportorul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pe teme privind coruptia, Michele Nicoletti, directorul general al Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF), Giovanni Kessler, si presedintele organizatiei Transparency International, Jose Ugaz.

Evenimentul va marca lansarea celei de-a cincea runde de evaluare a GRECO, dupa ce, la runda precedenta, a fost monitorizata prevenirea coruptiei in randul parlamentarilor, judecatorilor si procurorilor.

In noua runda de evaluare, GRECO va monitoriza masurile pe care le aplica statele pentru a preveni si combate coruptia in functii precum sefi de stat, sefi ai guvernului central, membri ai guvernului central (ministri), precum si alte persoane numite politic care exercita functii de conducere importante, cum ar fi viceministrii, secretarii de stat, sefii si membrii birourilor private ale ministrilor si inalte oficialitati politice.

In ceea ce priveste aceste functii, GRECO va examina chestiuni precum conflictele de interese, politicile de recrutare din sfera publica in sfera privata a unor fosti membri ai ramurilor executive si legislative (asa numita practica revolving doors, care include activitati de lobby - n.red.), declaratiile de avere si mecanismele de tragere la raspundere.

Evaluarea GRECO a agentiilor de aplicare a legii se va concentra pe organisme precum politia nationala, inclusiv agentiile responsabile de controlul frontierelor. Referitor la aceste agentii, GRECO va acorda o atentie speciala identificarii serviciilor si situatiilor expuse riscurilor, recrutarii de personal, supervizarii si procedurilor disciplinare.

Afla ce a spus Kovesi saptama aceasta cand a fost in Bulgaria sa vorbeasca despre experienta DNA ...citeste mai departe despre "Kovesi va vorbi la Consiliul Europei despre prevenirea coruptiei in functii guvernamentale de top" pe Ziare.com

#Kovesi conferinta Consiliul Europei , #Stiri Administratie