La CCR se joaca soarta Romaniei. Cum poate invia ordonanta penala

Joi, 09 Februarie 2017, ora 06:37
3469 citiri
La CCR se joaca soarta Romaniei. Cum poate invia ordonanta penala

Pe masa CCR se afla astazi decizia care ar putea arunca in aer victoria "revolutiei luminii" pentru o revenire in bezna pe care ne-o pregatise Guvernul Grindeanu.

Judecatorii se vor pronunta joi, la sesizarea Avocatului Poporului, asupra ordonantei de urgenta 13, aceea data in crucea noptii pentru salvarea penalilor, si numai doborarea ei de catre CCR este garantia, repet, singura garantie, ca nu va reinvia precum un zombie care sa produca efecte imposibil de inlaturat.

Stiu ca explicatia e tehnica, mai greu de digerat, dar efortul merita, macar ca sa stim pe ce muchie de cutit suntem si ce ne poate astepta.

Ordonanta de urgenta 13 a fost abrogata prin ordonanta de urgenta 14. Teoretic, din momentul intrarii in vigoare a OUG 14, OUG 13 a fost inlaturata. Definitiv? Aceasta este intrebarea.

Exista in principiu trei cai prin care OUG 14, aceea de abrogare, poate fi inlaturata la randul ei.

1. Ca orice OUG va ajunge in Parlament, unde poate fi aprobata sau respinsa. O eventuala lege de respingere trebuie sa ajunga la promulgare, dar presedintele o poate intoarce o singura data in Parlament, a doua oara fiind obligat sa o promulge.

2. Legea de aprobare a OUG 14 poate fi atacata la CCR inainte de promulgare la sesizarea presedintelui Romaniei, a unuia dintre presedintii celor doua Camere, a Guvernului, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a Avocatului Poporului, a unui numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori, potrivit Legii 47/1992.

Intentionat, nu am nicio indoiala, in cuprinsul ei, sunt incluse cel putin doua neconstitutionalitati grave despre care Ziare.com a vorbit inca de duminica. Este foarte posibil ca in temeiul acestor neconstitutionalitati evidente, CCR sa constate neconstitutionalitatea cel putin partiala a OUG 14, daca nu in totalitate.

3. Deja in instante au inceput sa fie depuse cereri de aplicare a OUG 13 ca lege penala mai favorabila in cazuri de abuz in serviciu. Spre exemplu, avem o condamnare definitiva pentru abuz in serviciu pronuntata pe 19.01.2017, si aici se cere aplicarea legii penale mai favorabile, cu termen 15.02. Daca instanta va respinge cererile in baza OUG 14 de abrogare, aceasta poate fi atacata cu exceptie de neconstitutionalitate la CCR si ajungem tot la situatia de la punctul 2. Orice persoana pentru care OUG 13 este lege mai favorabila poate face acelasi lucru.

Ce se intampla daca prin respingere in Parlament sau prin neconstitutionalitate OUG 14 este inlaturata?

Exi ...citeste mai departe despre "La CCR se joaca soarta Romaniei. Cum poate invia ordonanta penala" pe Ziare.com

#CCR ordonanta 13 , #Stiri Administratie