La presiunile lui Dragnea, Dancila sesizeaza CCR cu privire la completele de 5 judecatori

Marti, 02 Octombrie 2018, ora 12:11
954 citiri
La presiunile lui Dragnea, Dancila sesizeaza CCR cu privire la completele de 5 judecatori
Foto: Arhiva Facebook/ PSD

Premierul Viorica Dancila a sesizat, marti, la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), existenta unui conflict juridic cu Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), privind completele de 5 judecatori.

Potrivit Digi24, sesizarea vizeaza modul in care sunt aplicate noile prevederi cu privire la formarea completelor de 5 judecatori.

Miscarea are loc in contextul in care in mai putin de o saptamana incepe apelul in dosarul angajarilor fictive, dosar in care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat in prima instanta la 3 ani si 6 luni de inchisoare.

De altfel, Dragnea a si vorbit, zilele trecute, despre acest demers, pe care l-a catalogat drept "firesc".

"Am auzit ca exista aceasta intentie, nu stiu cand si daca o vor face, dar cred ca este un demers firesc pe care il face Guvernul. O sa vedem daca se intampla. Nu stiu pe ce merg, ca nu am vazut, poate merg pe conflict intre Parlament si ICCJ, nu stiu. Am auzit doar ca se intentioneaza aceasta actiune", a sustinut Dragnea, duminica seara, la Romania TV.

La inceputul lunii septembrie, Colegiul de conducere al ICCJ a luat in discutie schimbarea componentei Completelor de 5 judecatori, ca urmare a intrarii in vigoare a modificarilor la legea 304 privind organizarea judiciara, prima dintre cele 3 legi ale Justitiei.

Modificarile legislative aduse Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciara nu contin norme tranzitorii in cazul formarii completelor de 5 judecatori de la Inalta Curte, asa ca modificarile intra in vigoare abia anul viitor.

Aceasta este o parte din motivarea Colegiului de Conducere al Inaltei Curti, care a decis sa nu schimbe anul acesta componenta completelor de 5 judecatori.

Potrivit sursei citate, aceste complete de judecata sunt constituite "la inceputul fiecarui an" si, in absenta unei norme tranzitorii, devin aplicabile incepand cu data de 1 ianuarie 2019.

Iata aici mai multe detalii - Inalta Curte justifica de ce nu va schimba componenta completelor de 5 judecatori, asa cum ar fi vrut Liviu Dragnea

Reactia lui Dragnea

Aceasta decizie data de colegiul de conducere a avut doua efecte: o plangere facuta la Inspectia Judiciara impotriva Cristinei Tarcea si o declaratie acida a lui Liviu Dragnea.

"Legea 304 nu e in vigoare peste tot, la ICCJ nu e. Acolo se considera ca intra in vigoare la 1 ianuarie. Asa am auzit. Trebuie sa intre in vigoare pana la 1 ianuarie toate Legile Justitiei. Toate institutiile trebuie aduse in matca constitutionala. Cu aceasta arh ...citeste mai departe despre "La presiunile lui Dragnea, Dancila sesizeaza CCR cu privire la completele de 5 judecatori" pe Ziare.com

#Dancila sesizare CCR complete judecatori, #sesizare CCR complet 5 judecatori , #Stiri Administratie