Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Legea care ii obliga pe proprietarii de cladiri cu risc seismic sa ia masuri a fost promulgata de Iohannis

Legea care ii obliga pe proprietarii de cladiri cu risc seismic sa ia masuri a fost promulgata de Iohannis
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor, prin care proprietarii care locuiesc in imobile incadrate in clasele de risc seismic au obligatia sa ia masuri ca sa reduca riscul la cutremur.

Proiectul adoptat pe 26 iunie de Camera Deputatilor, cu 273 de voturi "pentru", doua "impotriva" si patru abtineri a fost promulgat, joi, de seful statului, anunta Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat.

Legea are ca scop eficientizarea administrarii locuintelor, in cazul blocurilor, caselor cu curte comuna sau ansamblurilor rezidentiale.

"Proprietarii constructiilor, persoane fizice sau juridice, si asociatiile de proprietari, precum si persoanele juridice care au in administrare constructii incadrate in clasele de risc seismic si/sau afectate de seisme, sunt obligati sa ia masurile prevazute de lege pentru reducerea riscului seismic al constructiilor", se arata in articolul 32, alineatul (5) al Legii promulgate.

De asemenea, proprietarii sunt obligati sa ia masuri de consolidare si modernizare a locuintei, "modernizarea echipamentelor, instalatiilor si dotarilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuala, reabilitarea termica in scopul cresterii performantei energetice, precum si reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei condominiului pentru cresterea calitatii arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, in conditiile mentinerii aspectului armonios si unitar al intregului condominiu, indiferent de natura interventiilor", potrivit textului legii.

Legea contine si prevederi cu privire la modificarea fatadei cladirilor colective supraetajate.

"In cazul condominiilor de tipul imobilelor colective multietajate, modificarea aspectului fatadei se face numai in mod unitar pe intreg condominiul, indiferent de numarul asociatiilor de proprietari constituite pe scari sau tronsoane, in baza unei documentatii tehnice elaborate in conditiile legii, de catre arhitecti cu drept de semnatura si cu respectarea prevederilor legale in vigoare privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, regimul monumentelor istorice si al zonelor protejate, reabilitare termica pentru cresterea performantei energetice a cladirilor si reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei acestora pentru cresterea calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor", potrivit surse ...citeste mai departe despre "Legea care ii obliga pe proprietarii de cladiri cu risc seismic sa ia masuri a fost promulgata de Iohannis" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 485 ori
Citeste mai multe desprelege cladiri risc seismic reparatii