Legea minelor, adoptata de Comisii in trei ore

Luni, 09 Decembrie 2013, ora 20:50
1249 citiri
Legea minelor, adoptata de Comisii in trei ore

Legea minelor a fost adoptata, luni, de catre Comisiile reunite de Industrii si Administratie ale Camerei, in forma agreata in USL, toate amendamentele opozitiei fiind respinse, actul normativ urmand sa intre marti dimineata pe ordinea de zi a Camerei, care e for decizional.

Forma agreata in USL, care a fost adoptata luni de Comisiile reunite, nu a fost publicata pe site-urile Camerei sau Senatului, presa neavand acces la aceasta nici in cadrul lucrarilor, in conditiile in care parlamentarii au primit actul normativ xeroxat.

Actul normtiv a fost avizat cu majoritate de voturi, inregistrandu-se doua optiuni "impotriva".

Chestionat asupra lipsei de transparenta privind forma adoptata, presedintele Comisiei de Industrii, social-democratul Iulian Iancu, a precizat ca jurnalistii vor avea acces la amendamente imediat dupa terminarea lucrarilor.

"Ce s-a intamplat in aceasta seara in Comisiile reunite, aveti in premiera o lege care nu are precedent in Romania si care ofera pentru prima data un cadru de transparenta si elimina orice ingrijorare ar avea orice cetatean din Romania pentru orice tip de resursa minerala. Ingrijorarile dumneavostra sunt eliminate dupa ce acum luati frumos textul de lege si ce nu va place in el sa ne spuneti", a spus Iancu.

Liderul grupului PNL din Camera, George Scutaru, a precizat ca forma adoptata de Comisii a Legii minelor nu a fost facuta publica pe site-urile Camerei si al Senatului si nici inmanate jurnalistilor in timpul lucrarilor din Comisii pentru ca "s-a mai lucrat" la propuneri chiar inainte de sedinta.

"Cu putin timp inainte de inceperea (sedintei, n.r.) Comisiei am mai lucrat impreuna cu domnul presedinte Iancu la niste propuneri, ca sa le dam forma finala. Domnul Iancu se referea la acele prevederi privind tansparenta in exploatarea resurselor naturale. Sunt amendamente pe care grupul PNL le-a depus. Fiind depuse cu putin timp inainte, domnia sa a tinut sa le parcurga. In final, a iesit o lege pe care USL o sustiune, o promoveaza. Nu e o lege speciala cu dedicatie pentru o companie. Am vrut sa evitam lucrul acesta. Pe primul loc e transparenta si interesul statului roman", a spus Scutaru.

Iancu a precizat ca Legea minelor va figura pe Ordinea de zi a sedintei Camerei Deputatilor de marti, for decizonal.

Comisiile de Industrii si de Administratie din Camera Deputatilor a discutat Legea minelor intr-o forma convenita in USL, diferita de forma legii care a fost respinsa de Senat.

Modificarea Legii minelor a fost respinsa, anterior, in plenul Senatului, fiind exprimat un numar de voturi sub minimum necesar pentru adoptarea acesteia, dupa o serie de dispute aprinse intre senatorii PDL si cei ai puterii in ceea ce priveste prevederile acesteia.

#legea minelor, #comisii parlamentare , #Stiri Administratie