Legea vanzarii terenurilor agricole a trecut de Parlament. A fost eliminat dreptul de preemtiune pentru tineri

Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 07:45
1862 citiri
Legea vanzarii terenurilor agricole a trecut de Parlament. A fost eliminat dreptul de preemtiune pentru tineri

Proiectul de lege privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice a fost adoptat, marti, in Camera Deputatilor, ca for decizional, fiind eliminat din text dreptul de preemtiune pentru tinerii pana in 40 de ani.

"Ma bucur ca proiectul de lege a trecut foarte repede prin Parlament chiar daca au survenit cateva modificari. O modificare este aceea prin care se elimina dreptul de preemtiune pentru tinerii pana in 40 de ani. Cred ca este un proiect de lege foarte important care raspunde necesitatilor si nevoilor odata cu liberalizarea pietei funciare de la 1 ianuarie 2014", a declarat, marti ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Potrivit sursei citate, este important ca vor avea drept de preemtiune, in cazul vanzarii unui teren agricol, cei care traiesc in satele din Romania.

"Vom avea comunitatile locale, cei care traiesc in satele din Romania cu drept de preemtiune. Daca si presedintele promulga aceasta lege, practic de la 1 ianuarie 2014, cei care lucreaza terenul, cei care sunt vecini si statul pot avea drept de preemtiune atunci cand se vinde un teren. Sper sa semneze cat mai repede si sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2014", a mai spus Constantin.

Proiectul de lege prevede si infiintarea Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, care va prelua activitatea, personalul si patrimoniul Agentiei Domeniilor Statului si va trece in subordinea premierului.

Tot marti a trecut de Parlament proiectul de lege privind reorganizarea Ministerului Agriculturii si cel legat de infiintarea fondurilor mutuale.

Romania este obligata prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana sa deschida piata terenurilor agricole pentru persoanele fizice din Uniunea Europeana, incepand cu 1 ianuarie 2014, pana in prezent doar persoanele juridice avand acest drept. Vor putea cumpara terenuri agricole in extravilan cetatenii romani, cetatenii altui stat membru al UE, cetatenii statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE), apatrizii cu domiciliul in Romania, intr-un stat membru al UE sau intr-un stat care este parte la ASEE si persoanele juridice avand nationalitatea unui stat membru al UE sau a statelor care sunt parte la acordul mentionat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#teren agricol, #agricultura cetateni roamani, #aderare ue, #proiect de lege agricultura , #Stiri Administratie