Liderul grupului socialist din PE, invitat la Magurele sa se convinga de importanta laserului FOTO

Marti, 18 Februarie 2014, ora 09:55
1824 citiri
Liderul grupului socialist din PE, invitat la Magurele sa se convinga de importanta laserului FOTO

Hannes Swoboda, liderul grupului socialist din PE, a vizitat, luni, platforma de la Magurele si Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" (IFIN-HH), in compania ministrilor romani Remus Pricopie si Mihnea Costoiu, dar si a senatoarei Gabriela Firea. Misiunea politicienilor romani a fost aceea de a-l convinge pe liderul european sa sustina investitiile in centrul ELI-NP.

Liderul socialistilor europeni a ascultat rabdator explicatiile privind importanta studiilor care se fac aici si impactul pe care-l va avea centrul ELI-NP pentru cercetarea europeana, conform Mediafax.

Cum va arata Laboratorul Magurele. Sursa foto: Gandul.info

Nicolae Zamfir, directorul IFIN, i-a explicat ca centrul, dincolo de scopurile stiintifice, are si scopul de a opri "exodul" de creiere catre locurile unde exista infrastructura. Mai mult, ELI-NP isi propune sa-i atraga si pe specialistii romani aflati in strainatate, dar si cercetatori straini. De altfel, unul dintre posterele de prezentare ale ELI-NP prezinta doi tineri intrand pe platforma de la Magurele si mesajul "Go East, Young Men!".

Vizita lui Swoboda la Magurele, organizata de Ministerul Educatiei. Sursa foto: Gandul.ingo

Pana in prezent, au fost angajati 20 de cercetatori, care lucreaza deja la proiecte pentru viitoarele experimente. Aceste proiecte vor fi supuse, in aprilie, unei analize a comunitatii stiintifice si apoi trebuie sa fie aprobate de Comitetul de consilieri stiintifici ai ELI pentru ca spre toamna sa se treaca faza de implementare, care presupune achizitia de echipamente - de la cei mai performanti detectori pana la suruburi - astfel incat in 2015, cand este programata finalizarea centrului, sa se poata incepe imediat montarea propriu-zisa a aparaturii.

Swoboda a primit informatii despre laserul de la Magurele. Sursa foto: Gandul.info

Trei sferturi din cercetatorii care lucreaza deja sunt romani. Doar doi provin de la institutele de pe platforma, restul revenind acasa de la universitati din Australia, Germania, Franta sau SUA. Pe langa acestia, la Magurele mai lucreaza un indian, dar si un cercetator chinez, venit aici de la o universitate din Statele Unite.

Care este stadiul constructiei Laboratorului de la Magurele. Sursa foto: Gandul.info

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#swoboda magurele, #centru magurele, #laser Magurele, #finantare magurele , #Stiri Administratie