Referendumul pentru redefinirea casatoriei nu va fi validat, dupa ce aproape 80% dintre romani au ales sa nu voteze asa ceva

Duminica, 07 Octombrie 2018, ora 23:57
1372 citiri
Referendumul pentru redefinirea casatoriei nu va fi validat, dupa ce aproape 80% dintre romani au ales sa nu voteze asa ceva
Foto: Ziare.com

Doar 20,41% dintre romanii cu drept de vot s-au prezentat la urne, in Romania, in cele doua zile in care s-a desfasurat referendumul prin care s-a dorit revizuirea notiunii de familie in Constitutie, potrivit datelor anuntate de Biroul Electoral Central. Asta inseamna ca scrutinul nu va fi validat.

A mai ramas de centralizat prezenta la vot din diaspora, insa este greu de crezut ca aceasta ar putea schimba rezultatul final.

Pentru ca referendumul sa fie valabil, dupa ce PSD si ALDE au schimbat legea, prezenta la urne trebuia sa fie de doar 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente (5.675.246).

Totodata, referendumul ar fi fost validat daca optiunile valabil exprimate reprezintau cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente (4.729.372).

Organizarea plebiscitului a costat circa 35 de milioane de euro, insa imaginile din sectiile de vot au aratat incaperi goale, unde observatorii si delegatii au lasat sa treaca timpul facand haz de necaz, citind sau chiar dormind. Au fost zeci de sectii unde nimeni n-a votat. Sau cel mult un alegator.

Intrebarea care a asteptat raspuns pe buletinul de vot este "Sunteti de acord cu legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma adoptata de Parlament?". Observatorii si jurnalistii au relatat nu putine cazuri in care cetatenii dadeau perdeaua la o parte ca sa intrebe unde pun stampila "pentru familie" sau "ei cu cine voteaza?".

Iata cum s-a desfasurat prima zi de vot la referendumul pentru familie, pe care foarte multi au decis sa il boicoteze.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT desfasurarea referendumului si cele mai importante momente si declaratii:

23:55 - Numarul romanilor din strainatate care au votat la referendumul pentru revizuirea Constitutiei este deja mai mare decat al celor care au mers la vot pe 11 decembrie 2016, la alegerile parlamentare, conform cifrelor publicate de BEC.

Astfel, un numar de 121.119 de romani din diaspora au votat pana duminica la ora 21:00 (ora Romaniei), in conditiile in care votul din strainatate se incheie abia luni dimineata la ora 7:00. La alegerile parlamentare din 2016, numarul total al alegatorilor de peste hotare care au mers la vot a fost de 106.038.

23:32 - Presa internationala a scris, duminica seara, despre referendumul din Romania de modificare a Constitutiei in sensul redefinirii familiei, subliniind in special prezenta slaba la vot. Citeste, pe larg, ce au scris principalele agentii si site ...citeste mai departe despre "Referendumul pentru redefinirea casatoriei nu va fi validat, dupa ce aproape 80% dintre romani au ales sa nu voteze asa ceva" pe Ziare.com

#LIVE referendum familie , #Stiri Administratie