Raport dur MCV: Guvernul sa evite regresul in Justitie! Iata care au fost reactiile din Romania

Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 14:06
936 citiri
Raport dur MCV: Guvernul sa evite regresul in Justitie! Iata care au fost reactiile din Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

In timp ce in Romania parlamentarii in frunte cu Florin Iordache incearca sa aduca Legilor Justitiei modificari contestate din toate partile pentru modul in care ar urma sa afecteze independenta Justitiei, Comisia Europeana a publica, miercuri, raportul cu privire la progresele Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Concluziile Comisiei Europene sunt foarte dure. Se atrage atentia ca reformele au stagnat in 2017 si, mai rau, "provocarile la adresa independentei sistemului judiciar reprezinta o serioasa sursa de ingrijorare", cerand Guvernului Romaniei "sa evite regresul".

Insa nu in aceeasi nota a interpretat si Tudorel Toader mesajul de la Bruxelles. Ministrul Justitiei sustine ca raportul este unul pozitiv si ca Romania va scapa de MCV pe parcursul anului 2018.

Reactiile din zona juridica, dar si de la Cotroceni, il contrazic pe Toader. O replica dura a venit de la presedintele Klaus Iohannis care a cerut politicienilor sa slujeasca interesele cetatenilor, nu intereselor personale sau de grup.

Ziare.com v-aa transmis in format LIVE TEXT informatiile din raport si reactiile de dupa:

14:06 - Fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu spune ca ultimul raport privind MCV ii confirma ministrului Justitiei Tudorel Toader ca "merge pe un drum gresit" si ca ministerul sau ar trebui "sa se aplece asupra ajustarilor necesare din sistem, dar cu alt spirit".

"Raportul MCV ii confirma ministrului Toader ca merge pe un drum gresit. E un raport cu multe note negative, desi ministrul ne-a promis unul pozitiv. Ministerul trebuie sa se aplece asupra ajustarilor necesare din sistem, dar trebuie sa o faca cu alt spirit. MCV pare un instrument simplu, birocratic, dar in fapt este un mecanism tehnic complex cu o incarcatura politica imensa, esentiala pentru deplina integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Cel putin in acest moment, nu avem dovezi clare ca ministrul Justitiei intelege aceasta miza sau, daca o intelege, ca 'vasleste' in directia indicata de interesele noastre in Uniunea Europeana", a spus, pentru Mediafax, Catalin Predoiu.

13:25 - Europarlamentarul Cristian Preda a transmis ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, refuza sa vada realitatea, avand in vedere ca interpreteaza raportul ca fiind pozitiv.

"Raportul MCV e foarte critic la adresa actualului guvern. Tudorel Toader ar trebui sa plece inapoi la Iasi. Nu vrea. Zice ca raportul e pozitiv. Ministrul justitiei refuza sa vada realitatea.

E sustinut de Dr ...citeste mai departe despre "Raport dur MCV: Guvernul sa evite regresul in Justitie! Iata care au fost reactiile din Romania" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Comisia Europeana MCV Romania, #raport MCV Romania , #Stiri Administratie