Lungul drum al gunoiului la groapa ecologica. Judetul Olt investeste zeci de milioane de euro dupa ani de tergiversari

Luni, 16 Septembrie 2013, ora 16:36
2639 citiri
Lungul drum al gunoiului la groapa ecologica. Judetul Olt investeste zeci de milioane de euro dupa ani de tergiversari
Depozitele ecologice de deseuri trebuie sa respecte normele europene de mediu.

Recent, au fost atribuite doua noi contracte pentru dezvoltarea de depozite ecologice pentru deseuri menajere si industriale, mai exact halde pentru gunoi. Si pentru ca au fost atribuite prin licitatii, au fost depuse si contestatii impotriva castigatorilor, insa unele dintre aceste au fost rezolvate de autoritatile implicate.

Unul dintre contracte prevede constructia depozitului de la Balteni, judetul Olt, precum si proiectarea, constructia si punerea in functiune a statiei de sortare si a statiei de tratare a levigatului.

Contractul a fost atribuit firmei Grup Primacons, in asociere cu Aqua Proiect, valoarea contractului fiind de aproape 35,1 milioane lei (7,8 milioane euro), fara TVA.

Castigatorul acestui contract a fost cotestat de celalalt participant la licitatie, insa dupa o perioada de procese, constructia acestui depozit urmeaza sa incepa, termenul de finalizare fiind mai mic de un an si jumatate.

Proiectul, mult mai amplu, care prevede si managementul deseurilor, se ridica la circa 39 milioane de euro si presupune si inchiderea vechilor gropi de gunoi, care incalca normele de mediu, precum si realizarea unei infrastructuri care sa permita colectarea deseurilor din intregul judet, dar si achizitionarea de containere necesare.

Depozitul de la Balteni urmeaza sa aiba o capacitate de 3,5 milioane metri cubi, caruia i se adauga statie de sortare, o capacitate de 29.000 tone pe an, din care 14.700 tone pentru hartie si carton, iar 14.700 tone pentru plastic si metal, lprecum si o statie de epurare, drumuri de acces si alei interioare.

Unul in Oltenia, unul in Moldova

Un alt contract pentru dezvoltarea de depozite ecologice pentru deseuri a fost atribuit in Iasi.

Acesta prevede asigurarea de servicii de asistenta tehnica de management pentru acordarea de sprijin in gestionarea si implementarea "Sistemului de management integrat al deseurilor in judetul Iasi" si a fost atribuit prin licitatie.

Castigatorii au fost companiile Ramboll Romania si Luca Way, ambele din Bucuresti, valoarea contractului fiind de 2,4 milioane lei (fara TVA).

Perioada de executie a contractului va fi de 30 luni (inclusiv perioada de notificare a defectelor), durata estimata de executie a serviciilor pe componenta de activitate management si asistenta UIP fiind de 24 luni, in timp ce pentru derularea campaniilor de comunicare si informare se estimeaza o durata de 18 luni.

Cele doua contracte sunt finantate din fonduri comunitare prin Programul Operational Sectorial de Mediu Axa prioritara 2.

Probleme vechi, solutii vechi

Nerespectarea normelor europene de mediu, cauza inchiderii haldelor

Problema haldelor de gunoi sunt vechi, de multe ori autoritatile luand decizia ca acestea sa fie inchise, deoarece nu sunt respectate normele europene de mediu.

O astfel de masura drastica a fost anuntata si in judetul Alba, unde au inceput, in 2009, sa fie inchise toate haldele, cel mai lung termen fiind stabilit pentru cea din Alba Iulia, cea mai mare din judet, respectiv anul 2015.

Ce altceva poti face cu o halda de gunoi

Halda de gunoi de la Oradea va "produce" energie electrica. Sursa Foto:Depozit Ecologic - SC Eco Bihor SRL

La inceputul lunii trecute, administratorii haldei de gunoi din Oradea au anuntat ca vor instala panouri fotovoltaice, care vor produce curentul electric necesar pentru administrarea haldei, iar restul va fi livrat in reteaua nationala. Pentru aceasta, aproape patru hectare din aceasta halda vor fi acoperite.

Pentru acest proiect, guvernul norvegian a acordat partilor implicate 10.000 de euro, suma urmand sa ajunga pana la trei milioane de euro, din care 1,5 milioane euro nerambursabili, in cazul in care vor demostra utilitatea solutiei.

Proiectul oradenilor a primit deja 10 mii de euro din partea guvernului Norvegiei, care ofera finantare nerambursabila pentru solutii energetice prietenoase cu mediul. Daca vor reusi sa-i convinga pe nordici ca ideea este viabila, administratorii haldei din Oradea vor primi 3 milioane de euro, din care un milion si jumatate de euro sunt nerambursabili.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#depozite deseuri, #depozite ecologice, #licitatie program, #deseuri Glina , #Stiri Administratie