Macovei: Este anormal ca ministrii sa nu poata fi trasi la raspundere daca au adoptat un act cu incalcarea legii

Luni, 13 Martie 2017, ora 17:06
972 citiri
Macovei: Este anormal ca ministrii sa nu poata fi trasi la raspundere daca au adoptat un act cu incalcarea legii
Foto: Facebook / Monica Macovei

Ar fi grav ca decizia CCR sa opreasca ancheta pe ordonanta de urgenta 13 sau sa instituie super-imunitati pentru ministri, asa cum analizarea unui dosar de catre ministrul Justitiei ar reprezenta un abuz, sustine europarlamentarul Monica Macovei.

"Ar fi grav daca decizia CCR privind existenta unui conflict intre Guvern si Ministerul Public va duce la inchiderea anchetei declinate de DNA la Parchetul general in legatura cu OUG 13/2017. Asa cum ar fi grav daca decizia CCR va statua o super-imunitate pentru ministri.

Un abuz ar fi si daca ministrul Justitiei ar face o analiza de dosare, pentru ca acest fapt contravine Constitutiei si legii. Mai ramane sa ne intoarcem pe vremea in care dosarele erau decise la PSD", a comentat pe Facebook Monica Macovei.

Citeste mai multe despre:

CCR: DNA si-a depasit atributiile. Niciun ministru nu poate fi tras la raspundere pentru adoptarea actelor normative UPDATE Reactia Parchetului GeneralLivia Stanciu a facut opinie separata in CCR: Nu exista conflict DNA-Guvern, imixtiunea Ministerului Public nu poate fi stabilita

Fostul ministru al Justitiei mai remarca faptul ca motivarea deciziei CCR in cazul OUG13 aduce o premiera, fiind pentru prima data cand CCR face o analiza "directa si concreta pe un act de ancheta al procurorilor".

"Este competenta CCR sa faca acest lucru? Un judecator al Curtii, doamna Livia Stanciu, care a avut o opinie separata motivata, ne spune ca CCR si-a depasit competentele", subliniaza Monica Macovei.

Tot in ceea ce priveste fondul deciziei CCR, europarlamentarul atrage atentia asupra faptului ca "este anormal ca ministrii sa nu fie trasi la raspundere daca au adoptat un act legislativ cu incalcarea legii".

"Ministrii nu pot primi o super-imunitate, ci trebuie sa raspunda penal daca au adoptat legi, ordonante sau hotarari de guvern cu incalcarea legii penale, daca au comis un fals atunci cand le-au adoptat, daca, de exemplu, au sustras documente sau au primit mita. Sunt fapte ilegale care trebuie anchetate chiar daca au fost facute in contextul adoptarii unui act normativ", mai comenteaza Macovei.

Prima reactie a DNA dupa decizia CCR, care spune ca procurorii si-au depasit atributiileSi Parchetul General reactioneaza la decizia CCR: Ancheta in cazul OUG 13 merge mai departe

Totodata, fostul ministru mai puncteaza faptul ca exista riscul ca de acum inainte "orice inculpat sa ceara Curtii sa se pronunte asupra rechizitoriului".

"Este acesta rolul CCR? Nu, asta e ...citeste mai departe despre "Macovei: Este anormal ca ministrii sa nu poata fi trasi la raspundere daca au adoptat un act cu incalcarea legii" pe Ziare.com

#Macovei decizie CCR ordonanta , #Stiri Administratie