Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mai mult de jumatate dintre judecatorii si procurorii din Romania solicita Guvernului sa retraga proiectul pe Legile Justitiei

Mai mult de jumatate dintre judecatorii si procurorii din Romania solicita Guvernului sa retraga proiectul pe Legile Justitiei
Peste 3.500 de magistrati au semnat Memoriul pentru retragerea proiectului de modificare a Legilor Justitiei, initiat de Forumul Judecatorilor.

"Pana la 10 octombrie 2017, orele 16:00, un numar de 3532 de judecatori si procurori romani (dintr-un total de 6.979 in functie in instantele si parchetele din Romania, respectiv 50,61%), 8 magistrati asistenti si 125 de auditori de justitie si-au insusit" memoriul adresat Guvernului, arata un comunicat remis Ziare.com si semnat de cativa dintre initiatorii acestui demers.

Amintim ca acest memoriu a aparut ca urmare a refuzului Executivului de a tine seama de avizul negativ asupra intregului proiect emis de Consiliul Superior al Magistraturii, pe 28 septembrie 2017, "in acord cu voturile exprimate in numeroase adunari generale ale judecatorilor si procurorilor de la instante si parchete, in care au fost respinse, in proportie covarsitoare, toate modificarile de esenta ale proiectului legislativ", adauga documentul citat.

Sustinatorii memoriului considera ca aceste modificari promovate de ministrul Justitiei incalca flagrant Mecanismul de cooperare si verificare (MCV), rapoartele sale constante si fundamentele unei magistraturi firesti intr-un stat democratic.

Totodata, magistratii care si-au insusit memoriul arata ca, desi avizul CSM nu este, potrivit legii, unul obligatoriu, acesta nici nu poate fi nesocotit, desconsiderat.

"Inclusiv normele legislative ce prevad avizul Consiliului Superior al Magistraturii trebuie interpretate in spiritul loialitatii fata de Legea fundamentala si obligatiei autoritatilor publice de a aplica Mecanismul de cooperare si verificare (asa cum rezulta din jurisprudenta Curtii Constitutionale, in aplicarea art.148 din Constitutie) si a da curs recomandarilor stabilite in acest cadru", adauga semnatarii comunicatului.

Acestia tin sa dezminta si datele vehiculate in presa: "numarul total de judecatori si procurori in functie in Romania este de 6.979, iar nu de 9.000. Acesta rezulta din listele cu locurile ocupate si vacante la data de 04.10.2017, pentru procurori, respectiv la 01.09.2017, pentru judecatori, afisate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii."

La datele amintite, existau:
- 4.944 posturi de judecator pe schema, excluzand ICCJ (125 de judecatori), din care 4.362 posturi de judecator ocupate, excluzand ICCJ (in functie 119 judecatori).
- 2.969 posturi de procuror prevazute + 49 posturi din fondul de rezerva prevazute, din care 2.514 posturi de pro ...citeste mai departe despre "Mai mult de jumatate dintre judecatorii si procurorii din Romania solicita Guvernului sa retraga proiectul pe Legile Justitiei" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 435 ori