MAI propune ca actul electronic de identitate sa se elibereze obligatoriu la varsta de 12 ani si sa tina loc de card de sanatate

Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 21:38
810 citiri
MAI propune ca actul electronic de identitate sa se elibereze obligatoriu la varsta de 12 ani si sa tina loc de card de sanatate
Foto: Arhiva Ziare.com

Noul act electronic de identitate, lansat marti in dezbatere publica, va avea si "functionalitatea de card de sanatate", iar cetatenii romani cu domiciliul in strainatate vor putea obtine acest document, fara a mai fi necesara stabilirea domiciliului in Romania, anunta Ministerul de Interne.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis care sunt aspectele de noutate ce vizeaza noul act de identitate, existente in proiectul lansat in dezbatare publica marti.

"Pentru a asigura cetatenilor romani exercitarea dreptului la libera circulatie pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, in conditii similare celorlalti cetateni UE, Romania este obligata sa emita acte electronice de identitate, incepand din luna august a anului viitor (2021). Noile acte de identitate vin cu garantii suplimentare de securitate si intaresc increderea institutiilor publice si a mediului privat ca persoana care prezinta documentul este in fapt titularul acestuia.

Astfel, se aduc imbunatatiri majore actualului act de identitate (care a fost pus in circulatie in anul 1997), prin utilizarea unor tehnologii de fabricatie avansate, a unor elemente grafice de securitate, a unor inserturi de materiale de securitate si, nu in ultimul rand, prin protectia IT oferita de mediile de stocare electronice", precizeaza MAI.

Prin intermediul noului act de identitate, cetatenii romani vor putea, indiferent de locul unde se afla (in Romania sau in afara teritoriului national), sa interactioneze online cu autoritatile administratiei publice si sa solicite prestarea de servicii publice.

"Intrucat, identitatea se certifica prin mecanisme similare semnaturii electronice, prezenta fizica a cetateanului, la ghiseu, nu va mai fi necesara, acesta putand accesa de la distanta servicii, precum: inmatricularea unui autovehicul, obtinerea unui certificat de cazier judiciar, a unor avize, autorizatii sau a altor documente de la autoritatile publice, depunerea unor declaratii personale prevazute de lege s.a", mentioneaza reprezentantii MAI.

Noul act electronic de identitate va putea fi folosit pentru autentificarea in platforma informatica a asigurarilor de sanatate si, in aceste conditii, va asigura "functionalitatea de card de sanatate".

Actul electronic de identitate se va elibera obligatoriu pentru persoane cu varsta de 12 ani si, optional, sub aceasta varsta, la solicitarea parintilor sau a reprezentantilor legali.

Tot ca element de noutate, se creeaza posibilitatea cetatenilor ro ...citeste mai departe despre "MAI propune ca actul electronic de identitate sa se elibereze obligatoriu la varsta de 12 ani si sa tina loc de card de sanatate" pe Ziare.com

#noi acte de identitate, #act identitate card sanatate , #Stiri Administratie