Meteo: Vin trei zile de foc. Codul rosu de canicula va fi urmat de alte fenomene meteo extreme

Joi, 03 August 2017, ora 19:24
1118 citiri
Meteo: Vin trei zile de foc. Codul rosu de canicula va fi urmat de alte fenomene meteo extreme
Foto: Arhiva Pixabay

Canicula pune stapanire, vineri, pe intreaga tara, iar in vest, temperaturile vor fi extreme. Meteorologii au instituit cod rosu de canicula in mai multe judete din vestul tarii si au avertizat ca temperaturile vor ajunge aici pana la 42 de grade.

De altfel, temperaturi ridicate vor fi in toata tara. Doar Moldova, Dobrogea si Maramures vor avea parte de maxime sub 40 de grade.

Conform ANM, sub cod rosu vor fi zonele de campie si de podis ale judetelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timis, Caras-Severin, Salaj, Cluj, Mures, Alba, Hunedoara, Mehedinti si Dolj.

Aici "se vor inregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei si care se vor situa intre 39 si 42 de grade".

Meteorologii mai transmit ca "valul de caldura care a debutat inca de luni va continua sa se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatura-umezeala va depasi pe arii extinse pragul critic de 80 de unitati si se va situa frecvent, in zonele joase de relief, intre 82 si 84 de unitati. Temperaturile minime vor fi cuprinse, in general, intre 22 si 25 de grade".

De asemenea, in restul teritoriului va fi cod portocaliu. Astfel, "in Moldova, Dobrogea, Muntenia si local in Maramures, Transilvania si Oltenia, temperaturile maxime se vor situa, in general, intre 36 si 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decat mediile climatologice specifice perioadei".

Este primul an cand sunt emise doua avertizari de tip cod rosu de canicula in aceeasi vara in tara noastra. In plus, conform ANM, e posibil ca acesta sa nu fie ultimul cod rosu de canicula din aceasta vara.

Iata temperaturile maxime, pe fiecare regiune, conform ANM: Oltenia si Banat, 42 de grade, Crisana, 41 de grade, Transilvania si Muntenia, 40 de grade, Maramures, 39 de grade, Moldova si Dobrogea, 38 de grade Celsius.

Pentru Capitala este anuntata o maxima de 38 de grade.

Iata temperaturile maxime de vineri in cateva orase ale tarii:

Arad: 40 grade Celsius

Botosani: 38 grade Celsius

Cluj-Napoca: 37 grade Celsius

Craiova: 41 grade Celsius

Constanta: 34 grade Celsius

Iasi: 38 grade Celsius

Ramnicu Valcea: 40 grade Celsius

Sibiu: 38 grade Celsius

Sulina: 32 grade Celsius

Timisoara: 41 grade Celsius

Sambata, apar cativa nori in jumatatea de nord a tarii, insa vremea ramane inabusitoare. Astfel, in continuare, cel mai cald va fi in Oltenia si Banat, unde temperaturile vor urca pana la 42 de grade. In Crisana, Transilvania si Muntenia, m ...citeste mai departe despre "Meteo: Vin trei zile de foc. Codul rosu de canicula va fi urmat de alte fenomene meteo extreme" pe Ziare.com

#meteo vineri 4 august, #vremea 5 august, #meteo 6 august, #meteo weekend, #canicula cod rosu weekend, #temperaturi august 2017 , #Stiri Administratie