Ministerul Finantelor sustine ca nu va introduce noi taxe si impozite

Marti, 24 Decembrie 2013, ora 09:00
1319 citiri
Ministerul Finantelor sustine ca nu va introduce noi taxe si impozite

Ministerul Finantelor Publice (MFP) nu are in vedere sub nicio forma introducerea de noi taxe si impozite sau majorarea celor existente, precizeaza un comunicat al MFP, cu privire la variantele vehiculate in ultimele zile in mass-media, potrivit carora veniturile neincasate rezultate in urma amanarii introducerii accizei de 7 eurocenti la carburanti vor fi asigurate prin introducerea de taxe si impozite suplimentare.

Principala sursa de echilibrare a veniturilor, in urma amanarii introducerii accizei la carburanti, o reprezinta imbunatatirea colectarii veniturilor care se afla pe trend crescator, se arata in comunicatul MFP remis luni AGERPRES.

Potrivit MFP, impactul bugetar efectiv al amanarii introducerii accizei la carburanti va putea fi cuantificat in luna iulie, in functie de evolutia economiei romanesti si a incasarilor bugetare in primul semestru din 2014.

Autoritatile de la Bucuresti trebuie sa adopte masuri pentru a compensa scaderea veniturilor ca urmare a amanarii cu trei luni a majorarii accizei la combustibili, in vederea atingerii tintei de deficit de 2,2% din PIB, a aratat, luni, Guillermo Tolosa, reprezentantul rezident al FMI in Romania.

"Semnarea bugetului pe 2014 de catre presedintele Traian Basescu este un pas bine venit. Pentru atingerea tintei de deficit de 2,2% din PIB vor trebui adoptate masuri pentru a compensa scaderea veniturilor ca urmare a amanarii majorarii accizei la combustibili cu trei luni. Autoritatile au cerut sa discute astfel de masuri cu staff-ul FMI in luna ianuarie in vederea combinarii primei si celei de-a doua revizuiri a programului economic sustinut de acordul stand-by. O misiune a FMI este programata sa ajunga la Bucuresti in luna ianuarie", arata Tolosa.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, in 19 decembrie, intr-o conferinta de presa, ca a promulgat bugetul de stat pentru anul viitor in conditiile in care Executivul a fost de acord cu amanarea, pentru trei luni, a intrarii in vigoare prevederilor privind majorarea accizei pe carburant - motorina si benzina.

La inceputul lunii decembrie, seful statului arata ca a decis sa nu aprobe memorandumul vizand negocierile cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana din cauza ca Guvernul si-a asumat majorarea accizei la carburanti cu 7 eurocenti/litru.

Basescu a subliniat, la vremea respectiva, ca nu-si va asuma aceasta masura, pe care a catalogat-o "antieconomica, impotriva intereselor Romaniei si impotriva sanselor de relansare a economiei".

"Acordul cu FMI nu este operational"

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat, in aceeasi zi, ca acordul Romaniei cu Fondul Monetar International (FMI) nu mai este operational in conditiile in care Memorandumul cu institutia financiara internationala nu se poate incheia daca nu este semnat de presedintele Basescu.

In 18 decembrie, Traian Basescu a promulgat Legea privind ratificarea Aranjamentului stand-by de tip preventiv dintre Romania si Fondul Monetar International, convenit prin Scrisoarea de intentie semnata de autoritatile romane la Bucuresti la 12 septembrie si aprobata prin Decizia Consiliului directorilor executivi ai Fondului Monetar International din 27 septembrie.

Gaura provocata la buget de amanarea cu trei luni a masurii de crestere a accizei la carburanti va fi acoperita "de la Administratia Prezidentiala", a afirmat ironic, luni, premierul Victor Ponta.

Intrebat, la Ministerul Agriculturii, cum va acoperi gaura lasata in buget de amanarea introducerii accizei majorate cu sapte eurocenti, Ponta a replicat: "De la Administratia Prezidentiala, ca domnul presedinte a zis ca sunt bani".

Presedintele Traian Basescu a promulgat bugetul de stat pe 2014 numai dupa ce Executivul a fost de acord cu amanarea, pentru trei luni, a intrarii in vigoare prevederilor privind majorarea accizei pe carburant - motorina si benzina.

"Fata de 2,4 miliarde cat era prevazut in bugetul de stat ca venituri de pe urma acestei taxe suplimentare, suspendarea aplicarii pe termen de trei luni inseamna 600 milioane lei mai putin in bugetul de stat. Este o suma foarte mica in raport cu excesele care sunt in buget si care pot fi ajustate in foarte multe zone ale bugetului unde sunt bani in exces, fie ca vorbim de banii de la ministerul domnului Dragnea, fie ca vorbim de excesul de prevedere bugetara la serviciul datorii externe sau minimalizarea unor incasari, cum ar fi cele din taxa pe stalp", a explicat presedintele.

In opinia sefului statului, acciza pe carburant reprezinta o eroare in negocierile purtate de Executiv cu Fondul Monetar International si cu Comisia Europeana, urmand sa explice, la inceputul anului viitor, misiunii FMI faptul ca aceasta taxa ar fi "franat economia".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#MFP taxe, #MFP impozite, #majorare taxe , #Stiri Administratie