Minciunile Guvernului despre ordonanta Iordache, demontate punct cu punct

Joi, 02 Februarie 2017, ora 12:16
5552 citiri
Minciunile Guvernului despre ordonanta Iordache, demontate punct cu punct
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Argumentele pe care ministrul Justitiei, Florin Iordache, si premierul Sorin Grindeanu le-au aruncat in spatiul public pentru a sustine adoptarea ordonantei de urgenta care amputeaza Codurile Penale pot fi foarte usor demontate, unele dintre ele fiind veritabile minciuni.

"Nu e nimic secret, ilegal sau imoral in caracterul acestei ordonante", a sustinut miercuri seara Florin Iordache, in conditiile in care sute de mii de oameni au iesit in strada, in tara si peste hotare, in semn de protest fata de ceea ce a facut Guvernul Grindeanu.

In primul rand, ordonanta si cele doua proiecte de lege marti seara, tarziu, au fost adoptate in mod netransparent. Nu trebuie uitat ca, initial, ordonantele pe justitie au fost puse la dispozitia opiniei publice doar la presiunea presedintelui Klaus Iohannis, iar miercuri seara Guvernul a adoptat trei acte normative a caror forma finala nu a fost cunoscuta decat ulterior si mai intai pe surse.

Citeste si "Strada" vs Guvernul Dragnea - Grindeanu: 12 zile de poveste, finalul se scrie. Pentru Romania.

Un alt mare semn de intrebare este legat de faptul ca ordonanta de urgenta adoptata marti seara a fost publicata in Monitorul Oficial imediat, adica la ora 1 noaptea, anumite prevederi intrand atunci in vigoare. Cu alte cuvinte, Guvernul Grindeanu a modificat Codurile Penale in timpul noptii - un gest de forta greu de acceptat intr-un stat democratic.

Apoi, ministrul Iordache a invocat urgenta, sustinand ca el personal a decis ca Guvernul sa puna astfel in aplicare decizii ale CCR, dupa ce Parlamentul amanase sa o faca.

Acest argument nu sta in picioare. La Parlamentul Romaniei, unele decizii ale Curtii Constitutionale zac ani intregi, pentru ca, desi Constitutia da un termen de 45 de zile forului legislativ pentru a pune legislatia in acord cu deciziile CCR, nu exista o sanctiune in cazul in care acest lucru nu se intampla.

Mai mult, decizia decizia CCR 405/2016, invocata si de ministrul Iordache si de premierul Grindeanu in scrisoarea trimisa Comisiei Europene, a fost data in iunie anul trecut, prin urmare termenul de 45 de zile era oricum depasit de foarte mult timp.

Pe de alta parte, ministrul Florin Iordache a declansat acest demers sustinand ca Romania este amenintata de CEDO cu sanctiuni pecuniare uriase, din cauza conditiilor improprii din inchisori.

Dupa ce zile intregi a marsat pe acest argument, pana la urma Guvernul a decis ca proiectul gratierii sa fie trimis in Parlament. Si atunci, care mai ...citeste mai departe despre "Minciunile Guvernului despre ordonanta Iordache, demontate punct cu punct" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#minciuni ordonanta justitie , #Stiri Administratie