Ministerul Transporturilor: Situatia financiara de la Tarom s-ar putea agrava. Ce masuri vor fi luate

Marti, 12 Decembrie 2017, ora 11:02
1029 citiri
Ministerul Transporturilor: Situatia financiara de la Tarom s-ar putea agrava. Ce masuri vor fi luate
Foto: Facebook/TAROM

Ministerul Transporturilor vrea sa modifice legislatia in vigoare astfel incat bugetul companiei Tarom sa fie construit si aprobat doar prin ordin comun al ministrului Transporturilor si ministrului Finantelor Publice, la propunerea Adunarii Generale a Actionarilor.

Astfel, Tarom va fi "exceptat de la prevederile legale privind fundamentarea si aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli aplicabile operatorilor economici cu capital majoritar de stat".

Ministerul Transporturilor considera ca este necesara eliminarea de urgenta a oricaror bariere concurentiale care defavorizeaza compania Tarom.

"Deoarece operatorii aerieni privati concurenti, romani sau straini, nu trebuie sa faca fata unor conditii restrictive in gestionarea resurselor umane, materiale si tehnice, se impune ca de urgenta sa se modifice prevederile legale prin care operatorul aerian national este pus in dezavantaj concurential prin imposibilitatea asigurarii unui regim de normalitate a solutionarii operative a cerintelor pietii, ceea ce ii afecteaza performantele si are drept rezultat servicii necompetitive si neatractive", se mai arata in nota de fundamentare.

Autorii proiectului mai arata ca "in lipsa unor masuri urgente de ordin legislativ, exista riscul de agravare a situatiei financiare a companiei Tarom, prin imposibilitatea acesteia de a implementa politici bugetare care sa-i permita restructurarea si eficientizarea activitatilor in domeniile cheie (tehnic, operational, distributie si marketing), in paralel cu mentinerea si atragerea, in functie de necesar, a unui personal inalt calificat si competitiv".

In plus, agravarea situatiei financiare a Tarom si pierderea cotei de piata in favoarea unor companii aeriene care nu au sediul principal al afacerilor in Romania "va conduce la cresterea diferentei dintre produsul intern brut si venitul national brut, compania Tarom inregistrand in prezent venituri anuale de peste 1,1 miliarde lei, ceea ce reprezinta o problema de interes public national".

Tarom estimeaza ca va inregistra in acest an pierderi in valoare de 206,79 milioane lei, potrivit proiectului de buget. Anul trecut, Tarom a raportat pierderi de 46,97 milioane lei (11,1 milioane euro), pe fondul scaderii veniturilor si al valorii activelor imobilizate.

Bugetul companiei arata ca 2017 ar urma sa fie al zecelea an de pierderi pentru Tarom.

La nivelul anului trecut, Tarom a realizat venituri totale de 1,24 miliarde lei. Compania preconizeaza ca va ajunge la 1. ...citeste mai departe despre "Ministerul Transporturilor: Situatia financiara de la Tarom s-ar putea agrava. Ce masuri vor fi luate" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#TAROM pierderi , #Stiri Administratie