Ministrul Culturii spune ca la UNESCO a fost obtinuta o victorie: Rosia Montana e oricum protejata

Joi, 05 Iulie 2018, ora 15:18
1106 citiri
Ministrul Culturii spune ca la UNESCO a fost obtinuta o victorie: Rosia Montana e oricum protejata
Foto: Arhiva Facebook/Ministerul Culturii

Ministrul Culturii, George Ivascu, spune ca statul roman a obtinut o victorie la reuniunea UNESCO de la Manama, unde, desi Rosia Montana avea aviz pozitiv de a fi inclusa in patrimoniul mondial, Guvernul a cerut amanarea deciziei.

"Dupa cum stiti, statul roman risca sa piarda 4,4 miliarde de dolari la Curtea de Arbitraj de la Washington. Acum, pe 2 iulie, in consens, cei 21 de membri reprezentanti ai guvernelor din UNESCO au decis ca interesul Romaniei este intemeiat si rational si au decis amanarea acestui lucru pana cand se va lamuri litigiul pe care il are Romania de rezolvat la Washington", a declarat Ivascu, la Antena 3, potrivit Agerpres.

Rosia Montana, protejata oricum? Tudose, 29 august, 2017: Putea sa o declare protejata pe la noi prin casa, iar noi o protejam, noi o deprotejam

Ivascu sustine ca oricum Rosia Montana este protejata de legislatia nationala.

"Guvernul Romaniei, dupa ce am avut si intalnirea la CSAT, a hotarat ca cel mai important pentru noi este amanarea, care inseamna ca trei ani de zile, pana cand procesul se va finaliza, nu se intampla absolut nimic.

Noi printr-o simpla solicitare putem oricand reintra pe lista aceasta UNESCO. Dar ce trebuie specificat in mod special este ca Legea 5 din 2000, precum si Legea 422 din 2001 au declarat acest lucru ca fiind monument istoric de importanta nationala si universala.

Deci noi suntem protejati oricum de legile noastre si nu poate exploata nimeni si stiti foarte bine ca pentru a obtine orice aviz de exploatare sau orice alt lucru iti trebuie aviz de la Mediu, de la Agentia Nationala a Resurselor Minerale si categoric de la Ministerul Culturii, ceea ce cu siguranta nu s-ar fi obtinut. Deci iata, in acest timp, oricum nu se putea exploata, in acest timp oricum nu se putea intampla nimic, decat riscul major ca Romania sa piarda 4,4 miliarde de dolari", a sustinut George Ivascu.

Romania vs Romania, premiera la UNESCO: Guvernul Dancila a retras, oficial, dosarul Rosiei Montane

Guvernul Dancila nu este insa primul care a avut ideea retragerii dosarului Rosiei Montane.

Predecesorul sau, Mihai Tudose, critica Guvernul Ciolos pentru ca a trimis dosarul la UNESCO, argumentand ca, odata inclusa in patrimoniul mondial, s-a terminat orice tentativa de a exploata aurul de acolo. In plus, declaratia lui Tudose din vara anului trecut arata si cat de protejate sunt, cu adevarat, siturile de legislatia romaneasca.

"E greu pana te accepta, dar dupa ce te-au acceptat, e aproape imp ...citeste mai departe despre "Ministrul Culturii spune ca la UNESCO a fost obtinuta o victorie: Rosia Montana e oricum protejata" pe Ziare.com

#George Ivascu Rosia Montana UNESCO victorie , #Stiri Administratie