Ministerul Fondurilor Europene va finanta un institut pentru servicii medicale de inalta performanta

Sambata, 25 Ianuarie 2020, ora 11:13
894 citiri
Ministerul Fondurilor Europene va finanta un institut pentru servicii medicale de inalta performanta
Foto: Arhiva Pixabay

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, a declarat vineri ca ministerul va incepe demersurile necesare pentru finantarea Institutului National de Genomica, pentru servicii medicale de inalta performanta, in viitoarea perioada de programare.

Bolos a vizitat Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului Alessandrescu-Rusescu, alaturi de profesorul doctor Suciu Nicolae, managerul Institutului si de asistentul universitar doctor Dragos Cretoiu, coordonatorul Unitatii de Asistenta Materno-Fetala de Excelenta, din cadrul Institutului.

"S-a discutat despre importanta infiintarii in Romania a unui Institut National de Genomica, al carui principal scop va fi promovarea medicinei genomice, sustinand reformarea cercetarii medicale si a serviciilor de sanatate din Romania", a informat vineri Ministerul Fondurilor Europene.

Ministrul Marcel Bolos a declarat ca ministerul va incepe deja demersurile necesare pentru finantarea acestui proiect in viitoarea perioada de programare.

"Existenta unui astfel de institut in Romania va permite tarii noastre sa se alature altor state si sa progreseze in privinta geneticii umane si cercetarii personalizate din domeniul sanatatii. Un astfel de proiect va avea un impact pozitiv deosebit asupra bolnavilor oncologic si tratamentelor personalizate, asupra bolnavilor cu afectiuni rare sau pentru detectarea anumitor riscuri in sarcina", a declarat oficialul MFE.

Genomica, stiinta care se ocupa cu interpretarea clinica a datelor obtinute prin secventierea intregului genom, ofera un diagnostic precis a bolilor cauzate de mutatii genetice si un tratament personalizat pentru acestea, activitate ce se afla la frontiera medicinei personalizate. Secundar, potentialul de cercetare in acest domeniu, reflectat in rapoartele Natiunilor Unite si in rezolutiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii va contribui semnificativ la dezvoltarea stiintifica, economica si sociala in Romania.

"Institutul National de Genomica de la Bucuresti va reprezenta prima infrastructura medicala si de cercetare paneuropeana din sud-estul Europei, in domeniul genomicii", informeaza ministerul.

Obiectivele institutului

Scopul Institutului National de Genomica, pe plan national, este reducerea indicatorilor de morbiditate, prin elaborarea si executia de protocoale si analize genomice de preventie/ screening, diagnostic si tratament, precum si servicii medicale de inalta performanta, in domeniile oncologie, cardiologie, endocrinologie, gineco ...citeste mai departe despre "Ministerul Fondurilor Europene va finanta un institut pentru servicii medicale de inalta performanta" pe Ziare.com

#Bolos Institutul National de Genomica, #Guvern Institutul National de Genomica, #bani Institutul National de Genomica , #Stiri Administratie