Ministrul Justitiei sustine ca nu vor scapa criminali si violatori, iar pedepsele cu suspendare sunt deja gratiate Interviu

Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 14:35
996 citiri
Ministrul Justitiei sustine ca nu vor scapa criminali si violatori, iar pedepsele cu suspendare sunt deja gratiate Interviu
Foto: Ziare.com

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, sustine ca nu vor fi gratiati violatori si criminali, in urma ordonantei de urgenta elaborate de Ministerul Justitiei, adaugand ca "faptele grave nu se incadreaza".

Intr-un foarte scurt interviu acordat Ziare.com, ministrul face referire la textul ordonantei, unde se precizeaza doar ca infractiunile de viol sau crima nu se incadreaza la prevederile Articolului 1, adica gratierea in intregime a pedepselor cu inchisoare de pana la 5 ani.

In schimb, aceste infractiuni nu sunt excluse de la prevederile Articolului 2 - gratierea in parte, adica jumatate din pedeapsa, atunci cand detinutul indeplineste anumite conditii.

Doar in nota de fundamentare se precizeaza ca "prezenta ordonanta de urgenta nu se aplica persoanelor care savarsesc infractiuni cu violenta, impotriva sigurantei nationale, infractiuni de coruptie, impotriva persoanei etc., in stare de recidiva".

In interviu, Florin Iordache spune si ca pedepsele cu suspendare sunt deja gratiate, cu toate ca textul legii specifica clar ca "gratierea are efecte si asupra pedepselor a caror executare este suspendata conditionat".

Totodata, ministrul Justitiei a reiterat ca exista o necesitate urgenta pentru aceasta ordonanta si a explicat cum crede ca putem scapa de suprapopularea din penitenciare.

Inca o data, care era urgenta?

Urgenta este numarul foarte mare de detinuti din penitenciare si ideea ar fi, ca sa nu primim o condamnare in perioada urmatoare la CEDO, sa aratam ca prin aceasta descongestionare de 2.000 si ceva de oameni, scadem presiunea de aproape 9.000, cati sunt acum in plus in penitenciare.

Nu va rezolva suprapopularea...

Nu va rezolva totul, dar rezolva partial. Este o dovada ca, din 40 de penitenciare, o sa mai avem o problema in 10 sau in 15.

Vor fi eliberati din inchisoare violatori sau criminali?

Nu, dom'ne, am si spus.

Se incadreaza violatorii si criminalii, daca au peste 60 de ani, daca au copii sub 5 ani in intretinere?

Nu... In sfarsit, e o interpretare. Punctul nostru de vedere - ca toate faptele grave nu se incadreaza.

Se incadreaza cei care au primit pedepse cu suspendare? Li se gratiaza acestora pedepsele? Pot fi considerati gratiati, fiind condamnati cu suspendare?

Daca este cu suspendare, e gratiata pedeapsa. Daca este suspendata, pedeapsa respectiva este suspendata. Nu este amnistiata. Amnistia sterge fapta, gratierea suspenda executarea. Dar daca ea este cu suspendare, nu avem ce discuta. Se ...citeste mai departe despre "Ministrul Justitiei sustine ca nu vor scapa criminali si violatori, iar pedepsele cu suspendare sunt deja gratiate Interviu" pe Ziare.com

#Iordache gratiere, #interviu ministrul Justitiei Iordache, #gratiere amnistie Iordache , #Stiri Administratie