Ministrul Mediului sustine ca nicio tara din Europa nu vrea ursi din Romania: Raspunsurile au fost chiar si distractive

Miercuri, 08 August 2018, ora 15:48
1069 citiri
Ministrul Mediului sustine ca nicio tara din Europa nu vrea ursi din Romania: Raspunsurile au fost chiar si distractive
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, sustine ca niciun stat din Uniunea Europeana, nici macar cele in care nu mai exista de peste un secol ursi, nu si-a manifestat dorinta de a transfera astfel de animale din Romania.

Intrebata intr-o conferinta de presa daca a primit raspuns la adresa trimisa in urma cu doua luni omologilor sai din mai multe state europene, pentru a afla daca tarile respective ar fi dispuse sa primeasca, prin transfer, ursi din Romania, Gratiela Gavrilescu a spus ca nimeni nu si-a dorit sa ia nici macar un urs.

"Am trimis la toti ministrii din toata Uniunea Europeana, si nu numai. Raspunsurile au fost negative, in sensul ca, chiar si distractive, in durerea noastra, aceea de a rezolva problema acestei specii protejate, urs, ca multe dintre tari mi-au raspuns ca nu mai au aceasta specie de 100 de ani.

Si nu a dorit nimeni sa ia niciun urs, nici macar pentru gradinile zoologice. Chiar in discutiile pe care le-am avut cu omologii mei in ultima perioada, pe trio in vederea preluarii Presedintiei Uniunii Europene - Finlanda, care au si ei o populatie de ursi, Croatia, care aproape ca nu are, mi-au si spus, asa, cum de altfel, mi-au spus si cei de la Comisia Europeana, carora le-am explicat realitatea din Romania, asa cum este ea, si nu cum au prezentat-o anumiti asa-zisi - intre ghilimele - iubitori de animale, este ca inclusiv Comisia Europeana mi-a spus asa: este problema dumneavoastra de gestionare, a Romaniei, nu a noastra", a sustinut ministrul Mediului.

Citeste si AFP: Tara model din UE pentru cum isi trateaza ursii. Romania are de unde invata

Potrivit sefei de la Mediu, Romania are o populatie estimata de ursi, conform statisticilor fondurilor cinegetice, de aproximativ 7.000, dar se presupune ca numarul este mult mai mare.

"Nimeni nu poate sa spuna exact cat si, de aceea, in urma unui studiu facut de ICAS (Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice - n.red.), cu acordul tuturor factorilor decidenti, am facut si am aprobat planul de masuri pe specia carnivora mare urs si lup, care are o multitudine de actiuni, pe care noi trebuie sa le ducem la indeplinire.

O parte dintre aceste actiuni, Ministerul Mediului, printr-o aplicatie pe POIM, proiect pe care l-am si depus, l-am incarcat in sistem si sper sa obtinem si finantare, impreuna cu mai multi parteneri - si ne dorim sa avem cat mai multi, si institute de cercetari, si ONG-uri, scoatem la licitatie fiecare activitate, ca sa si inventariem ursii, sa-i si cipam, ...citeste mai departe despre "Ministrul Mediului sustine ca nicio tara din Europa nu vrea ursi din Romania: Raspunsurile au fost chiar si distractive" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ursi Romania export , #Stiri Administratie