Moartea regelui Mihai, in presa internationala

Marti, 05 Decembrie 2017, ora 16:06
1279 citiri
Moartea regelui Mihai, in presa internationala
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul rege Mihai de Romania, unul dintre ultimii supravietuitori in randul sefilor de stat al celui de-al Doilea Razboi Mondial, a murit marti la varsta de 96 de ani in Elvetia, unde isi avea resedinta, scriu principalele agentii de presa, AFP, AP, Reuters.

Mihai I, care suferea de cancer si de leucemie, s-a retras in martie 2016 din viata publica, in favoarea fiicei sale mai mari Margareta, aminteste AFP.

Casa Regala a anuntat intr-un comunicat ca Mihai a murit marti la pranz la resedinta sa de la Aubonne, in Elvetia, precizeaza Associated Press.

Nascut la 25 octombrie 1921 la Sinaia, la 120 de kilometri nord de Bucuresti, el a domnit in doua randuri, intre 1927 si 1030 si din 1940 pana in 1947.

In august 1944, pe cand Romania era aliata Germaniei naziste, el a reusit sa puna sa fie arestat maresalul Ion Antonescu, care a instaurat o dictatura, si a trecut tara de partea Aliatilor.

Trei ani mai tarziu, el a fost nevoit sa abdice si sa plece in exil de noua putere comunista.

Intr-un interviu acordat BBC in 2011, fostul monarh, un var al reginei Elizabeth a II-a, a vorbt despre santajul la care a fost supus de catre comunisti.

"Daca nu semnezi asta acum, va trebui sa impuscam sau sa omoram 1.000 de oameni care sunt deja la inchsoare", spunea el.

Refugiat in Marea Britanie, iar apoi in Elvetia, fostul monarh a sperat mult timp sa se poata intoarce pe tron.

La caderea lui Nicolae Ceausescu, la sfarsitul lui 1989, el a incercat in mai multe randuri sa revina sa se stabileasca in tara sa natala, insa s-a lovit de refuzul noului presedinte Ion Iliescu, un fost oficial comunist de rang inalt.

Revenit in gratie in ochii puterii social-democrate, el s-a instalat in 2002 la Bucuresti, unde a dus o viata discreta. El s-a intors in Elvetia in 2016, pentru a fi ingrijit de cancer.

Fostul rege a fost operat de leucemie si cancer, adauga Reuters.

Regele era grav bolav de peste un an si jumatate, scrie RFE/RL.

El a fost operat de cancer si leucemie la o clinica in Lausanne, iar starea i s-a inrautatit de la 6 noiembrie.

Un descendent al dinastiei Hohenzollern-Sigmarignen, stra-stranepot al reginei Victoria a Regatului Unit, el s-a casatorit cu Anne de Bourbon-Parme, moarta in august 2016. Cuplul a avut cinci fete. ...citeste mai departe despre "Moartea regelui Mihai, in presa internationala" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#regele Mihai a murit, #regele Mihai deces presa internationala , #Stiri Administratie