Mostenirea lui Ion Iliescu

Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 09:29
1134 citiri
Mostenirea lui Ion Iliescu

Dupa aproape 27 de ani de la Mineriada din iunie 1990, Ion Iliescu este inculpat oficial pentru infractiuni contra umanitatii. In aceste zile tulburi, Iliescu este pus fata in fata cu istoria unui trecut recent pe care il credea apus.

Poate unii vor spune ca este prea tarziu, iar altii vor resimti nostalgia sistemului ilescian prin comparatie cu prezentul, insa fara indoiala asistam la un moment istoric - Ion Iliescu trebuie sa raspunda din pozitia de inculpat. Daca in anii tranzitiei se bucura de pozitia de artizan al puterii, astazi se afla intr-o ipostaza noua - cea de anchetat.

Aflat pe scarile Parchetului General, intrebat de jurnalisti cum ar fi aratat statul roman daca nu era ales presedinte in acei ani, Ion Iliescu nu a stiut cum sa raspunda la intrebarile incomode. Se declara nevinovat in fata acuzatiilor procurorilor si traieste cu convingerea ca statul creat de domnia sa dupa 1990 este unul reformat si democratic.

Totusi, violenta de stat practicata cu nonsalanta in primii ani ai postcomunismului contrazic convingerea fostului sef de stat. Printr-un scurt exercitiu de memorie, generatiile acelor vremuri ar trebui sa isi aduca aminte cum tinerii si reprezentatii Opozitiei erau batuti si urmariti pe strazile Bucurestiului de minerii chemati de Ion Iliescu sa faca ordine.

Patru garnituri de tren pline cu minerii condusi de liderul sindical Miron Cozma au sosit in Bucuresti. Minerii, inarmati cu bate, au distrus sediile partidelor politice de opozitie, PNTCD si PNL. Liderii acestor partide, printre care si Corneliu Coposu, au fost obligati sa se puna la adapost din calea furiei minerilor.

De asemenea, strazile au fost acaparate rapid de grupurile violente ale minerilor, imaginile cu tinerii batuti facand inconjurul lumii. Acele evenimente sangeroase au lasat o rana adanca in societatea romaneasca. Cercul de putere care a stat in spatele acelor evenimente a ramas nederanjat pana azi.

Romania a ratat atunci startul reformei, lasandu-se prada retelelor clientelare ale neo-comunistilor. Anii tranzitiei au fost caracterizati de coruptie, incalcari ale drepturilor si o democratie subreda, manipulata de cercul de putere creat in jurul lui Ion Iliescu.

Ales prin vot popular, Ion Iliescu si-a construit dupa 1990 o imagine de salvator, anuland importanta biografiei sale politice de dinainte de 1989. Rapid, Iliescu s-a debarasat de propriul trecut si a confiscat evenimentele din 1989, potretizandu-se in fata votantilor ca aparatorul democr ...citeste mai departe despre "Mostenirea lui Ion Iliescu" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ion Iliescu mineriade, #Ion Iliescu inculpat , #Stiri Administratie