MS: Grupul de lucru care analizeaza posibilitatea introducerii cannabisului medicinal a inceput deja sa lucreze

Miercuri, 20 Martie 2019, ora 21:50
1000 citiri
MS: Grupul de lucru care analizeaza posibilitatea introducerii cannabisului medicinal a inceput deja sa lucreze
Foto: site Epidiolex

Ministerul Sanatatii (MS) precizeaza ca grupul de lucru care analizeaza posibilitatea introducerii cannabisului medicinal, ca terapie adjuvanta in bolile cronice, a fost infiintat pentru a asigura accesul pacientilor la tratamente inovative.

MS arata ca legislatia romaneasca permite utilizarea canabidiolului in medicamente, nefiind substanta controlata.

In luna februarie, europarlamentarii au adoptat, la Strasbourg, o rezolutie privind utilizarea cannabisului in scopuri medicale la nivelul Uniunii Europene (UE).

Potrivit unui comunicat de presa transmis miercuri seara de Ministerul Sanatatii, prima intalnire a Grupului de lucru infiintat de MS in acest scop a avut loc marti.

Din grupul de lucru fac parte reprezentanti ai MS, CNAS, ANMDM, sefi ai comisiilor de specialitate neurologie pediatrica, psihiatrie adulti si psihiatrie pediatrica, dar si reprezentanti ai asociatiilor de pacienti.

In cadrul intalnirii, specialistii au subliniat ca unicul produs benefic in tratamentul adjuvant al epilepsiilor rare (Sindrom Dravet si Lennox - Gastaut) din cele existente pe piata externa si care are autorizatie de punere pe piata de la FDA (Food and Drog Administration) este in prezent comercializat doar in SUA. Procedura de autorizare pentru piata europeana este posibil sa fie finalizata de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) in prima jumatate a acestui an.

Citeste mai multe despre:

Primul medicament pe baza de cannabis pentru tratamentul epilepsiei, autorizat in SUAVanzarile de cannabis in SUA ar putea sa le depaseasca pe cele de bauturi racoritoareO companie din Statele Unite va cultiva cannabis medicinal in Romania

MS precizeaza ca legislatia romaneasca permite utilizarea canabidiolului in medicamente, nefiind substanta controlata.

In cadrul intalnirii s-a subliniat diferenta intre THC - care reprezinta substanta psihoactiva din cannabis si se regaseste in tabelul 1 al Legii 339/2005 care cuprinde substante interzise si fara interes in medicina si CBD - canabidiol - o substanta care poate fi utilizata in scop terapeutic.

DIICOT a destructurat cea mai importanta grupare de traficanti de cannabis din Capitala: Au vandut doua tone si au investit sute de mii de euroNarcos de Tartasesti: Limbajul codificat al traficantilor de droguri care aprovizionau Capitala cu cannabis (Video&Foto)

"Ministerul Sanatatii doreste sa asigure accesul la tratamente inovative care aduc beneficii pacientilor si acesta este motivul pentru care ...citeste mai departe despre "MS: Grupul de lucru care analizeaza posibilitatea introducerii cannabisului medicinal a inceput deja sa lucreze" pe Ziare.com

#cannabis legalizat Romania medicament epilepsie , #Stiri Administratie