Nou asalt major asupra statului de drept. Insecuritate juridica pentru ca "asa vrem noi"

Miercuri, 17 Mai 2017, ora 06:26
1103 citiri
Nou asalt major asupra statului de drept. Insecuritate juridica pentru ca "asa vrem noi"
Foto: Ziare.com

Dupa ce in iarna a luat cu asalt legislatia penala, PSD forteaza acum Codul de procedura civila punand practic o autentica bomba la temelia statului de drept in cel mai propriu sens cu putinta.

Pentru ca stat de drept inseamna, in primul rand, suprematia hotararii judecatoresti, a autoritatii de lucru judecat pe care modificari introduse discret in Parlament, dupa modelul OUG 13, le pun sub semnul intrebarii.

In 9 mai, Camera Deputatilor adopta cu 186 de voturi pentru, 84 impotriva si 5 abtineri o aparent benigna lege de aprobare a unei OUG, nr 95/2016, care, in forma initiala, amana din nou intrarea in vigoare a aplicarii unor prevederi din Codul de procedura civila, pentru care nu exista inca infrastructura necesara.

Senatul aprobase deja OUG 95 in forma plecata de la guvern, insa camera Deputatilor era decizionala.

In comisia juridica din Camera au aparut ca din neant cateva amendamente care introduc in art 509 din Codul de procedura civila patru noi motive de revizuire a hotararilor judecatoresti definitive, adica punctele 12-15:

"12. cand, dupa pronuntarea hotararii definitive, Curtea Constitutionala adopta o decizie prin care se declara ca fiind neconstitutionale dispozitiile legale pe care s-a intemeiat hotararea definitiva, sau ale carei considerente si/sau dispozitii sunt contrare hotararii definitive;

13. hotararea este pronuntata cu incalcarea prevederilor constitutionale, chiar daca aspectul de ordine publica nu a fost invocat in fata instantelor judecatoresti;

14. hotararea este pronuntata cu nerespectarea dispozitiilor deciziilor Curtii Constitutionale, precum si a considerentelor acestora;

15. cand hotararea este nelegala pronuntand sanctiuni in temeiul unor dispozitii legale care nu erau in vigoare la data la care s-a nascut raportul juridic dedus judecatii."

Pentru motivele prevazute la punctele 13 - 15, termenul de solicitarea revizuirii este de 12 luni de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti, iar pentru motivele prevazute la punctul 12, termenul este de "12 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a deciziilor Curtii Constitutionale".

Prof. univ. dr. Traian Briciu, seful catedrei de drept procesual civil din cadrul Facultatii de Drept - Universitatea Bucuresti, a explicat pentru Ziare.com ce inseamna aceste modificari:

"Pentru a intelege modificarile, trebuie inteleasa institutia revizuirii. Aceasta este o cale de atac extraordinara care intervine numai in c ...citeste mai departe despre "Nou asalt major asupra statului de drept. Insecuritate juridica pentru ca "asa vrem noi"" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#revizuire cod procedura civila, #Eugen Nicolicea cod procedura civila , #Stiri Administratie