O asociatie de procurori ii cere demisia lui Toader: OUG 7 incalca Constitutia si nu respecta principiului separatiei carierelor

Luni, 25 Februarie 2019, ora 08:44
999 citiri
O asociatie de procurori ii cere demisia lui Toader: OUG 7 incalca Constitutia si nu respecta principiului separatiei carierelor
Foto: Agerpres/Flickr/Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii

Asociatia de procurori "Initiativa pentru Justitie" ii solicita ministrului Justitiei, Tudorel Toader, sa-si prezinte imediat demisia, pentru modul in care a gestionat procedura de adoptare a OUG nr. 7/2019 de modificare a Legilor Justitiei, ignorand Consiliul Superior al Magistraturii si corpul magistratilor, pentru continutul ordonantei.

Potrivit "Initiativei pentru Justitie", aceasta OUG incalca Constitutia si nu respecta principiului separatiei carierelor. Asociatia mai arata ca Toader a comunicat in spatiul public informatii neadevarate, indicand Consiliul Superior al Magistraturii drept autor al modificarilor contestate de corpul magistratilor adoptate prin respectiva ordonanta de urgenta.

"In cazul in care acesta refuza sa-si asume raspunderea pentru procedura de adoptare si continutul OUG nr. 7/2019 si sa-si dea demisia, solictam prim-ministrului si presedintelui Romaniei sa procedeze la eliberarea acestuia din functia de ministru al justitiei", arata "Initiativa pentru Justitie", intr-un comunicat de presa semnat de copresedintii asociatiei, procurorii Sorin Marian Lia si Bogdan Ciprian Pirlog.

Problemele OUG 7/2019

Procurorii precizeaza ca recentele masuri legislative sunt contrare principiului constitutional al unitatii de actiune ce caracterizeaza activitatea Ministerului Public, ii implica in mod nejustificat pe judecatori in politica penala a statului (plasandu-i in subordinea ministrului justitiei, in masura in care vor putea detine functii de conducere la nivelul parchetelor) si creeaza discriminari sub aspectul promovarii in sistemul judiciar prin aceea ca nu permit si procurorilor sa ocupe functii de conducere la nivelul instantelor.

"Asociatia Initiativa pentru Justitie atrage atentia asupra faptului ca incalcarea regulii generale din sistemul judiciar privind promovarea in functiile de conducere exclusiv in ierarhia functiei de procuror sau, dupa caz, de judecator, poate conduce la confuzii grave privind rolul judecatorilor si procurorilor in cadrul autoritatii judecatoresti, fiind de natura sa afecteze negativ perceptia asupra independentei justitiei", arata "Initiativa pentru Justitie".

Solicitare catre Avocatul Poporului

Asociatia mai cere Avocatului Poporului sa-si indeplineasca rolul constitutional si sa procedeze la sesizarea imediata a Curtii Constitutionale cu privire la dispozitiile neconstitutionale ale OUG nr. 7/2019.

"Initiativa pentru Justitie" considera demersul Vioricai Dancila "de invitare" a ...citeste mai departe despre "O asociatie de procurori ii cere demisia lui Toader: OUG 7 incalca Constitutia si nu respecta principiului separatiei carierelor" pe Ziare.com

#demisia Tudorel Toader, #Tudorel toader OUG, #Initiativa pentru justitie Toader , #Stiri Administratie