Obiceiuri si traditii de Florii

Sambata, 08 Aprilie 2017, ora 09:12
1077 citiri
Obiceiuri si traditii de Florii
Foto: Arhiva Ziare.com

Duminica sarbatorim intrarea lui Iisus Hristos in Ierusalim, adica Floriile sau Duminica Stalparilor, cum mai este cunoscuta in Bucovina.

In sambata dinaintea Floriilor, femeile impart placinte de post si le dau de pomana vecinilor, rudelor si tuturor musafirilor.

Tot sambata, cunoscuta ca sambata lui Lazar, fetele tinere joaca Lazarita. Una dintre fete, numita Lazarita, se imbraca in mireasa si merge pe la case pentru a colinda. La fiecare casa, fata se plimba intr-un cerc format de celelalte fete care relateaza povestea lui Lazar.

In dimineata de Florii, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserica, pentru a-L intampina pe Hristos. Acestea sunt sfintite si apoi sunt puse la icoane si ar trebui tinute pana la urmatoarea sarbatoare de Florii. In alte zone, salcia de la icoana se pune vara pe foc cand incepe o furtuna pentru a se imprastia norii. De asemenea, tot cand e furtuna, se pun in curte pentru a alunga grindina.

Crengutele sfintite se mai pun si in pomii fructiferi pentru ca acestia sa prinda putere si sa rodeasca. Ramurile se mai pun si la stupi pentru ca albinele sa fie binecuvantate.

Ramurile sfintite sunt folosite si in scop terapeutic. Oamenii inghit matisorii salciei pentru a fi protejati de boli, iar batranii se leaga la mijloc cu ramurile pentru a nu avea dureri de spate.

Parintii isi lovesc usor copiii cu aceste ramurele ca sa creasca sanatosi si intelepti.

Tot de Florii martisorul purtat in luna martie se pune in ramurile unui pom inflorit.

In unele zone din Banat si Transilvania, fetele nemaritate pun sub un par altoit o camasa si o oglinda, care urmeaza sa fie folosite in farmece pentru sanatate si dragoste.

La miezul noptii, fetele fierb in apa busuioc, iar cu apa se spala pe cap pentru a avea par frumos si stralucitor.

Din batrani se spune ca cine se spala pe cap fara apa descantata si sfintita o sa albeasca.

Tot fetele nemaritate trebuie sa puna salcia sub perna pentru a deveni frumoase si sa isi gaseasca un sot.

Cei care se impartasesc de Florii isi pun o dorinta si se implineste mult mai repede.

In aceasta zi se culeg flori ce se pun in ciubere si se folosesc pentru incondeierea oualor de Paste. ...citeste mai departe despre "Obiceiuri si traditii de Florii" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Florii obiceiuri traditii, #obiceiuri traditii sarbatoare Florii , #Stiri Administratie