Olguta Vasilescu zice ca a cotizat doar la Pilonul I de Pensii, pentru ca statul nu da faliment - un semn de intrebare

Joi, 01 Martie 2018, ora 10:32
1244 citiri
Olguta Vasilescu zice ca a cotizat doar la Pilonul I de Pensii, pentru ca statul nu da faliment - un semn de intrebare
Foto: Arhiva Facebook/Lia Olguta Vasilecu

Pilonul 2 de pensii nu se desfiinteaza, dar e posibil ca romanii sa nu mai fie obligati sa cotizeze la acest fond, a declarat, miercuri, Lia Olguta Vasilescu.

Mai exact, ministrul Muncii a spus ca Guvernul analizeaza posibilitatea de a oferi fiecarui contribuabil posibilitatea de a opta intre Pilonul I si Pilonul II de pensii.

"Nu este niciun fel de modificare fata de ceea ce am comunicat acum trei luni si eu, si domnul presedinte Liviu Dragnea, in sensul ca nu se desfiinteaza acest Pilon II de pensii, nici nu am avea cum sa facem acest lucru, doar ca analizam la ora actuala posibilitatea ca fiecare persoana sa poata sa opteze, adica sa nu mai fie o obligatie prin lege ca persoana sa fie si la Pilonul I, si la Pilonul II de pensii si sa-i dam posibilitatea sa opteze", a sustinut ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, la Parlament, potrivit Mediafax.

Aceasta a adaugat ca in 2008, pe vremea cand nu implinise inca 35 de ani, a putut opta intre Pilonul I si Pilonul II si l-a ales pe primul.

"Eu, la vremea respectiva, asa am facut. Eram exact intre varsta de 34 si 35 de ani, in acel an s-a putut opta, nu am fost redistribuita direct la Pilonul II - asa cum spunea astazi un personaj din Parlament care nu avea cum sa cunoasca situatia mai bine decat mine - si eu, la vremea respectiva, am ales sa raman doar la Pilonul I de pensii, pe considerentul ca statul nu poate niciodata sa dea faliment.

Cand vorbim despre firme private este cu totul alta discutie, dar eu va invit sa asteptati aceasta initiativa, ca sa vedeti despre ce este vorba cu certitudine", a mai spus Vasilescu.

Legea pensiilor private nr. 411 din 18 octombrie 2004 nu prevede, insa, ca tinerii cu varste pana in 35 de ani sa fi avut, in 2008, posibilitatea de a opta intre Pilonul 1 si Pilonul 2. Mai exact, la Articolul 30 din lege, la alineatul 1 se prevede ca:

Persoanele in varsta de pana la 35 de ani, care devin pentru prima data asigurati obligatoriu si contribuie la sistemul public de pensii, sunt obligate sa participe la un fond de pensii.

Posibilitatea de a alege ar fi avut-o doar persoanele cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani, asa cum se arata la alineatul 2 al Art. 30 din Legea nr. 411/2004:

Persoanele, altele decat cele prevazute la alin. (1), in varsta de pana la 45 de ani, care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii, pot adera la un fond de pensii.

Pana cand ministrul Muncii va oferi un raspuns argumentat la dilema pe care a generat-o ...citeste mai departe despre "Olguta Vasilescu zice ca a cotizat doar la Pilonul I de Pensii, pentru ca statul nu da faliment - un semn de intrebare" pe Ziare.com

#pensii private pilonul II Olguta Vasilecu, #optiune pensii Pilonul I Pilonul II, #contributie pensii private stat , #Stiri Administratie