Orasul Nadlac, model european de convietuire interetnica

Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 11:44
1657 citiri
Orasul Nadlac, model european de convietuire interetnica

Consiliul Europei (CoE) intentioneaza sa includa orasul aradean Nadlac in reteaua oraselor europene interculturale, ca model de convietuire interentica, aici existand cea mai mare comunitate de slovaci din tara, a anuntat, marti, secretarul general adjunct al CoE, Gabriella Battaini-Dragoni.

Secretarul general adjunct al Consiliul Europei, Gabriella Battaini-Dragoni, a declarat, marti, la sarbatorirea implinirii a 210 ani de la aparitia slovacilor in orasul aradean Nadlac, ca localitatea este un model de convietuire a minoritatilor, model care trebuie promovat in plan international.

Gabriella Battaini-Dragoni a anuntat ca orasul Nadlac va fi propus, la Consiliul Europei, pentru a fi inclus in reteaua oraselor europene interculturale, ca model de convietuire interetnica.

"Istoria ne-a aratat ca, de fiecare data, diversitatea poate deveni o problema. Istoria Nadlacului are multe lectii de invatat (...) Felicit orasul pentru succesul pentru care l-a inregistrat in domeniul diversitatii interetnice. Vom studia cu interes, la Strasbourg, solutiile implementate de administratia locala, care a facut din Nadlac un oras tolerant. Am avea nevoie de sute de orase cum este acesta in Europa. Este intentia mea sa includ Nadlacul in reteaua noastra de orase interculturale", a spus Gabriella Battaini-Dragoni.

La randul sau, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, prezent la eveniment, a spus ca localitatea aradeana este "un model cultural remarcabil de convietuire intre romani, ca populatie majoritara si o minoritate din Romania".

Vicepremierul slovac Miroslav Lajcak, ministrul al Afacerilor Externe, a declarat, la randul sau, ca propune Strabourg-ului adoptarea formulei "modelul nadlacan de solutionare a problematicii minoritatlor".

"Nu ar trebui sa se umble dupa inspirartii doar in indepartata Scandinavie, ci si in cealalta parte a continentului (...) De-a lungul istoriei, slovacii si-au parasit locurile lor natale, dar in putine tari in care s-au stabilit au gasit conditii atat de bune de convietuire ca la Nadlac. Aici au reusit sa-si pastreze identitatea, sa-si dezvolte cultura", a spus Miroslav Lajcak.

La Conferinta Internationala "210 ani de conveituire. Nadlac - model al culturalitatii", desfasurata, marti, in orasul aradean, au avut loc dezbateri pe subiecte precum "Cooperarea interguvenamentala romano-slovaca pe tema minoritatilor", "Traditii culturale si mostenirea minoritatii" sau "Limba materna -aspect cheie in protectia minoritatilor".

In Nadlac se afla cea mai mare comunitate de slovaci din Romania, numarand peste 4.000 de persoane, adica jumatate din populatia localitatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Nadlac model cultural, #Nadlac Arad model european, #Nadlac slovaci , #Stiri Administratie