Ordonanta care amputeaza Codurile Penale, pe intelesul tuturor

Sambata, 04 Februarie 2017, ora 11:54
5428 citiri
Ordonanta care amputeaza Codurile Penale, pe intelesul tuturor
Foto: Arhiva Facebook/Cristi Danilet

Premierul Sorin Grindeanu, ministrii din Guvernul sau, dar si presedintele PSD Liviu Dragnea si numerosi lideri social-democrati insista ca sutele de mii de oameni care ies in strada habar nu au, de fapt, fata de ce protesteaza, pentru ca nu au citit textul ordonantei.

Mai mult, ministrul de Externe a mers si mai departe si a spus acelasi lucru si despre ambasadele care au reactionat cerand guvernului sa retraga ordonanta.

Judecatorul Cristi Danilet, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a scris un texte pentru CursDeGuvernare.ro in care explica pas cu pas ordonanta Iordache si efectele ei. Danilet arata ca indreptarea pe cale juridica a acestei situatii poate avea loc doar pana la data de 11 februarie 2017, ora 00:00.

Iata mai jos cum explica Danilet ordonanta, pe CursDeGuvernare.ro

Adoptare. In noaptea de 31 ian/1 febr 2017 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 92/2017 Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 13/2017 care modifica Codul penal si Codul de procedura penala. In aceeasi noapte a fost adoptat un proiect de lege cu privire la gratiere, dar acesta va intra in procedura legislativa la Parlament, asadar inca nu exista un act normativ privind gratierea care sa produca efecte.

De ce OUG? Pentru situatii de urgenta, cand nu se poate astepta ca Parlamentul sa dea o lege, Guvernul poate sa o faca in locul lui, prin OUG. Din partea introductiva a OUG nu rezulta in mod clar care ar fi fost urgenta ce a impus modificarea celor doua coduri, ci doar se face mentiune la aparitia unor interpretari neunitare ca urmare a publicarii unor decizii ale CCR.

Avizare la CSM. In domeniile care privesc justitia si codurile este obligatoriu de cerut avizul de la CSM, care are doar valoare consultativa. Cu privire la o prima varianta a textului OUG aparut saptamana trecuta, CSM a dat un aviz negativ. Dar marti s-au adus modificari importante textului initial, astfel ca MJ a considerat ca e nevoie de un nou aviz de la CSM. La ora 17:00 a fost primita la CSM noua varianta a proiectului de OUG. Presedinta CSM a fixat intalnire a Plenului CSM pentru miercuri la ora 09:00, anuntand chiar pe ministru de aceasta. La ora 21:30 OUG era insa aprobata de Guvern, fara aviz de la CSM.

Modificarea Codului Penal. Prin OUG se aduc mai multe modificari Codului penal, care vor intra in vigoare peste 10 zile:

1. Favorizarea faptuitorului. Daca ajuti o persoana sa se sustraga de la proces sau de la executarea pedepsei, comiti o infractiune. Nu sunt ...citeste mai departe despre "Ordonanta care amputeaza Codurile Penale, pe intelesul tuturor" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Cristi Danilet explicare ordonanta urgenta, #explicare ordonanta urgenta abuz serviciu , #Stiri Administratie