Patru fosti directori din Posta Romana, trimisi din nou in judecata

Luni, 09 Decembrie 2013, ora 12:10
2365 citiri
Patru fosti directori din Posta Romana, trimisi din nou in judecata

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a lui Dan-Mihai Toader, fost director general al CN Posta Romana SA, in functie la data faptelor, intr-un nou dosar in care este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma calificata.

Alaturi de el au mai fost deferiti justitiei Emanoil Lepadatu, director executiv economic al CN Posta Romana SA la data faptelor, Andrei Marinescu, director executiv dezvoltare strategica la data faptelor, si Vasile Barbulet, sef Departament IT la data faptelor, ambii in cadrul aceleiasi institutii.

In rechizitoriu, procurorii au retinut ca, in 2008, cei patru inculpati si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu in contextul organizarii si a derularii achizitiei si implementarii unor produse informatice de la firma Data Tech Business Solutions Ltd Cipru.

"Ca urmare, produsele au fost cumparate la un pret supraevaluat de 12 ori, in lipsa fondurilor proprii aferente si fara indeplinirea in totalitate a obligatiilor contractuale de catre furnizor. Prin aceasta, a fost adusa patrimoniului CN Posta Romana o paguba de aproximativ 6,6 milioane euro. Prin activitatea lor, cei patru inculpati au contribuit la obtinerea, de catre firma Data Tech, a unui avantaj patrimonial constand in diferenta dintre pretul de achizitie al produsului de la producatorul Computer Associates si pretul de vanzare catre Posta Romana, respectiv suma de peste 6 milioane euro", se arata intr-un comunicat al DNA transmis luni Agerpres.

In mod concret, inculpatii, cu intentie, au contribuit la adoptarea unei proceduri de achizitie publica nelegale, sens in care au propus, respectiv au avizat si aprobat achizitia produselor software cu incalcarea prevederilor OUG 34/2006, intrucat s-a recurs la negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, desi nu erau intrunite conditiile specifice acestei proceduri, iar pe piata IT existau mai multe produse realizate de diverse companii care indeplineau cerintele CN Posta Romana si, astfel, se impunea efectuarea achizitiei prin licitatie.

"In realitate, nu a existat o negociere propriu-zisa cu reprezentantii companiei furnizoare care sa duca la diminuarea considerabila a pretului produselor achizitionate, ci s-a urmarit doar intocmirea unor inscrisuri justificative in mod formal. Contractul avea in vedere achizitionarea unei cantitati de produse mult mai mari decat necesarul real al companiei. In 29 iulie 2008, Posta Romana a incheiat contractul de furnizare cu Data Tech Business Solutions Ltd., in valoare de 6.583.000 euro, suma ce urma a fi achitata in 6 rate esalonate in perioada 1 iulie 2009 - 31 decembrie", sustin procurorii.

Contractul, precizeaza DNA, a fost semnat de Dan Mihai Toader, in calitate de director general, Emanoil Lepadatu, in calitate de director executiv economic.

In 5 decembrie 2008, inculpatii Toader, Lepadatu si Barbulet au confirmat in scris ca serviciile contractate au fost prestate si acceptate. Referitor la acest aspect, Curtea de Conturi a constatat neindeplinirea prevederilor contractuale in ceea ce priveste implementarea serviciilor in termenul prevazut in contract.

Din probatoriu a reiesit ca procesul de implementare a fost finalizat in perioada 2009-2010, iar activitatea a fost finalizata de specialistii Compartimentului IT din Posta Romana si cei ai altei firme decat cea cu care a fost semnat contractul.

Sursa citata subliniaza ca achizitia a fost facuta in conditiile in care aceasta nu era inclusa in bugetul companiei pe 2008, acesta fiind modificat ulterior aprobarii referatului privind achizitie.

Paguba suferita de Posta Romana se ridica la aproximativ 6,6 milioane euro

Posta Romana a precizat ca paguba suferita este de aproximativ 6,6 milioane euro si ca se constituie parte civila.

In vederea recuperarii prejudiciului, s-a dispus indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului, asupra bunurilor imobile si asupra sumelor de bani (lei sau valuta) existente in conturile bancare apartinand inculpatilor pana la concurenta sumei aproximativ 6,6 milioane euro.

Dosarul a fost trimis spre solutionare la Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti.

Sursa citata precizeaza ca inculpatii Toader, Lepadatu si Marinescu Andrei au mai fosti trimisi in judecata in alte doua cauze in decembrie 2010 si octombrie 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#directori Posta Romana, #Posta Romana DNA, #directori posta cercetati , #Stiri Administratie