Pe victimele infractorilor cine le despagubeste?, il intreaba sindicalistii din penitenciare pe Tudorel Toader. Acestia ii spun ministrului si cat ne vor costa despagubirile

Miercuri, 21 Martie 2018, ora 15:15
1038 citiri
Pe victimele infractorilor cine le despagubeste?, il intreaba sindicalistii din penitenciare pe Tudorel Toader. Acestia ii spun ministrului si cat ne vor costa despagubirile
Foto: Arhiva Pixabay

Fostii detinuti care au executat patru ani ar urma sa primeasca despagubiri intre 8.000 si 12.000 de Euro, premiu la care romanul platitor de impozite nu poate visa, spun sindicalistii din penitenciare, care avanseaza si cateva contra-propuneri pentru Tudorel Toader: infractorii sa fie despagubiti doar daca de acelasi tratament au parte si victimele.

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor ia act de initiativa ministrului Justitiei - ca fostii detinuti, care au stat in conditii improprii in penitenciare in perioada iunie 2012 - octombrie 2017, sa beneficieze de o despagubireintre cinci si opt euro pentru fiecare zi de detentie - si avanseaza cateva propuneri, menite sa imbunatateasca proiectul lui Tudorel Toader.

Primul amendament este acela ca plata despagubirii sa se faca pentru toti detinutii care au stat in conditii improprii, daca scopul este acela de a repara o nedreptate.

"Cu siguranta ca aceste conditii nu au fost improprii doar in perioada 2012 - 2017", argumenteaza sindicalistii din penitenciare.

Al doilea amendament ii vizeaza pe angajatii din sistemul penitenciar: si ei ar trebui despagubiti.

"Plata acestei despagubiri sa se faca in mod egal pentru fiecare zi de serviciu in conditii improprii pentru angajatii sistemului penitenciar. Daca situatia este atat de grava, consideram ca toti cei care au trait si lucrat in aceste conditii trebuie sa fie despagubiti", se arata in documentul remis Ziare.com.

Al treilea amendament propus este ca "plata acestei despagubiri sa fie acordata si victimelor infractiunilor in cuantum cel putin egal cu cea a infractorului".

Documentul argumenteaza: " Consideram ca daca Statul Roman isi poate permite sa premieze hoti, talhari, corupti, criminali trebuie sa poata plati o despagubire si victimelor sau familiilor acestora pentru suferintele indurate".

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor a facut si cateva calcule: astfel, la o durata medie a pedepsei executate de patru ani, fostii detinuti ar urma sa primeasca intre 8.000 si 12.000 de Euro.

"Un premiu la care romanul platitor de impozite nu poate visa, desi daca se aplica criteriile din legea recursului compensatoriu la Romania, am constata ca traim cu totii intr-o tara improprie", este comentariul sindicalistilor.

In ceea ce priveste recursul lui Tudorel Toader la CEDO, pentru a justifica aceasta masura, sindicalistii din penitenciare spun ca afirmatia este falsa.

"In reali ...citeste mai departe despre "Pe victimele infractorilor cine le despagubeste?, il intreaba sindicalistii din penitenciare pe Tudorel Toader. Acestia ii spun ministrului si cat ne vor costa despagubirile" pe Ziare.com

#despagubiri detinuti Toader , #Stiri Administratie