Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pericolul nu a trecut. Cum poate reveni ordonanta penala 13

Pericolul nu a trecut. Cum poate reveni ordonanta penala 13
Ar trebui sa ne fie foarte clar ca pericolul in privinta ordonantei penale 13/2017 este doar indepartat, nu trecut.

Atat procedura care urmeaza, cat si felul in care Guvernul Grindeanu a promovat ordonanta de abrogare lasa cale libera destul de larga pentru ca OUG 13 sa revina cu efectul ei letal pentru Justitie, in general, si in special pentru anticoruptie.

Ordonanta de abrogare 14/2017 este in vigoare din momentul publicarii in MOf si a fost deja trimisa in Parlament. Deci produce efecte si in acest moment OUG 13 nu mai exista. Dar acesta OUG 14 urmeaza sa fie aprobata sau respinsa de Parlament printr-o lege.

Daca este aprobata, merge la promulgare si poate fi atacata la CCR de un grup parlamentar.

Aici exista un mare pericol pentru ca OUG 14 poate fi considerata neconstitutionala din cel putin doua motive, pe care Ziare.com le-a explicat pe larg si despre care putem spune ca au fost plantate in ordonanta, cata vreme nu a fost facuta imediat o corectura, asa cum s-ar fi intamplat in cazul unor simple erori materiale.

Ce se intampla daca OUG 14 e gasita neconstitutionala?

Parerile sunt impartite. Este adevarat ca ea a produs efecte imediate constand in aborgarea OUG 13, dar, daca OUG 14 e desfiintata, OUG 13 revine exact pe principiul invocat in Decizia 206/2013 a CCR, adica reintrarea imediata in vigoare a articolelor abrogate prin reglementari declarate neconstitutionale.

Exista insa si posibilitatea ca OUG 14 sa fie respinsa in Parlament. Sigur ca ar fi o sfidare fara margini, dar de la actuala majoritate parlamentara, dominata de Liviu Dragna, nimic nu este exclus.

In plus, devine din ce ce in ce mai clar ca ordonanta Iordache avea si un rol important intr-un plan al furtului fara restrictii, impreuna cu OUG 9/2017, adoptata si ea la fel de pe ascuns.

Legea de respingere ar merge la promulgare, cu siguranta ca presedintele ar intoarce-o in Parlament, dar daca de acolo ii revine in aceeasi forma nu mai are ce face.

Sigur ca, in acea perioada, de la decizia Parlamentului la promulgarea obligatorie, se poate crea un nou val de furie, dar daca premierul Grindeanu a cedat, nu cred ca Liviu Dragnea si Calin Popescu o vor face.

Iar daca legea de respingere a OUG 14 intra in vigoare, revenim la ordonanta penala direct in vigoare.

Singura solutie e la CCR

Aceste riscuri cred ca pot fi evitate intr-un singur fel: CCR trebuie sa se pronunte asupra OUG 13, chiar daca ea nu mai este in vigoare.

Deja vad ca exista o discut ...citeste mai departe despre "Pericolul nu a trecut. Cum poate reveni ordonanta penala 13" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 4071 ori