Peste 1.700 de militari si 14 nave participa la primul exercitiu multinational din 2018, in Constanta

Vineri, 02 Martie 2018, ora 14:55
1018 citiri
Peste 1.700 de militari si 14 nave participa la primul exercitiu multinational din 2018, in Constanta
Foto: Arhiva Pixabay

Peste 1.700 de militari romani si straini reprezentand alte cinci state aliate sau partenere vor participa, timp de zece zile, incepand de luni, la primul exercitiu major multinational din acest an, organizat de Fortele Navale Romane (FNR), pe teritoriul Dobrogei si in apele internationale ale Marii Negre, cu titulatura Spring Storm 18.

Potrivit unui comunicat de presa al Statului Major al Fortelor Navale (SMFN), Exercitiul Spring Storm 18, planificat a se desfasura in perioada 5-15 martie, reuneste ca efective si forte peste 1.700 de militari, 14 nave, patru aparate de zbor si ambarcatiuni de debarcare si are la baza un concept unic de antrenare intrunita a Fortelor Navale, Aeriene si Terestre, accentul fiind pus pe secvente specifice operatiilor amfibii in cadru aliat, precum si pe secvente de lupta impotriva minelor marine, intr-o zona de debarcare de pe tarm.

"Fortele Navale Romane participa cu fregata 'Regele Ferdinand', corveta 'Viceamiral Eugeniu Rosca', nava purtatoare de rachete 'Pescarusul', monitorul 'Lascar Catargiu', vedeta blindata 'Opanez', nava maritima pentru scafandri 'Grigore Antipa', nava hidrografica 'Alexandru Catuneanu', o companie de infanterie marina, un detasament de scafandri de lupta, remorcherul maritim 'Viteazul' si doua remorchere de port, in vreme ce Garda de Coasta contribuie cu o nava de patrulare", se arata in comunicat.

In cadrul aplicatiei, secventele aeriene vor fi asigurate cu doua aeronave Mig-21 Lancer, un elicopter IAR-330 si o aeronava Spartan C-27 J ale Fortelor Aeriene Romane, iar Fortele Terestre Romane participa cu un pluton de infanterie de la Brigada 9 Mecanizata.

Militarii romani se vor instrui, in cadru aliat, in colaborare cu militari din Bulgaria, Franta, Georgia, SUA si Ucraina, partenerii americani participand cu nava de desant USS Oak Hill (LSD-51), o companie de infanterie marina si nava de suport USNS Carson City.

Marina Franceza este prezenta, in cadrul exercitiului, cu fregata Jean Bart (D-615), iar Georgia, Bulgaria si Ucraina participa cu ofiteri de stat major si cu cate o echipa specializata in lupta impotriva dispozitivelor explozive.

Scenariul exercitiului are la baza elementele unei operatii de aparare colectiva, conform articolului 5 al Aliantei Nord Atlantice, iar cadrul tactic presupune un raid amfibiu, desfasurat in conditiile unei amenintari hibride cu forte conventionale si paramilitare.

Vor fi puse in aplicare elemente tactice specifice luptei urbane, precum si pr ...citeste mai departe despre "Peste 1.700 de militari si 14 nave participa la primul exercitiu multinational din 2018, in Constanta" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#exrcitiu militar Constanta , #Stiri Administratie