Planul B antiJustitie. Cum este dat noul atac?

Miercuri, 01 Martie 2017, ora 06:28
938 citiri
Planul B antiJustitie. Cum este dat noul atac?

Nu am nicio indoiala ca la CSM s-a incercat, marti, o lovitura de tip blitzkrieg, care sa deschida calea revocarii procurorului general, Augustin Lazar, si a procurorului sef DNA, Laura Codruta Kovesi, in urma unei actiuni disciplinare.

Mi-e foarte greu sa cred ca nu este vorba despre o parte a unui plan B de decapitare a Justitiei dupa esecul OUG 13, cat timp a venit la numai o zi dupa extrem de controversata decizie a CCR privind conflictul institutional de natura constitutionala intre DNA si Guvern, o decizie care pare a institui o imunitate paraconstitutionala a ministrilor, ale caror eventuale fapte penale comise in procesul de adoptare a unui act normativ sa nu mai poata fi anchetate de procurori.

Solicitarea declansarii actiunii impotriva DNA are directa legatura cu aceasta decizie, in timp ce in cazul procurorului general sunt invocate declaratii din perioada care a urmat adoptarii OUG 13. De ce abia acum? Pentru a lovi simultan in cei doi capi ai sistemului judiciar si a destabiliza corabia?

Decizia CCR insasi mi se pare, cum spuneam, cel putin stranie. Daca ne uitam la intreaga conduita a CCR de la inceputul asaltului asupra Justitiei, ea pare sa fi protejat cat de mult a putut Guvernul si demersul antiJustitie al acestuia.

Desi CCR sustine acum ca doar ea poate verifica legalitatea unui act normativ, ne amintim ca este exact ceea ce Curtea a refuzat sa faca in privinta OUG 13,, desi judecatorii Livia Stanciu si Stefan Minea au avut opinii separate. Deci CCR nu vrea sa verifice si restul nu se pot atinge nici de faptele penale.

In egala masura, CCR nu a gasit niciun conflict intre institutii, tot cu opinia separata a Liviei Stanciu, intre Guvern si CSM dupa adoptarea OUG 13, avand mare grija sa precizeze ca nu orice conflict intre institutii e de natura constitutionala si ca Guvernul a actionat in limitele sale de competenta.

In schimb, iata ca in cazul DNA e ditamai conflictul de natura constitutionala. "Deci daca dai OUG fara aviz cerut chiar de tine de la CSM, nu e conflict. Dar daca iei aviz negativ de MRP si sunt indicii ca il distrugi, apoi il inlocuiesti cu altul pozitiv si se cerceteaza asta, e conflict", scrie judecatorul Cristi Danilet pe Facebook.

La fel de straniu mi se pare ca acum CCR invoca faptul ca DNA si-ar fi arogat evaluarea legalitatii si oportunitatii unui act normativ, refuzand, inteleg, sa ia in calcul actul de declinare a competentei catre PICCJ, ocazie cu care DNA a explicat exact ce a fost anchetat, ...citeste mai departe despre "Planul B antiJustitie. Cum este dat noul atac?" pe Ziare.com

#CCR DNA conflict, #Valer Dorneanu CCR imunitate guvern, #Augustin Lazar cercetat Inspectia Judiciara , #Stiri Administratie