Podul Calafat-Vidin a depasit toate asteptarile - presa bulgara

Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 14:22
2217 citiri
Podul Calafat-Vidin a depasit toate asteptarile - presa bulgara

Podului Calafat-Vidin, denumit si "Noua Europa", a depasit toate asteptarile, scrie luni cotidianul sofiot Standart. In cele sase luni de la inaugurare, podul a fost traversat de 250.000 de vehicule, a anuntat Vladimir Andreev, directorul executiv al companiei mixte romano-bulgare care administreaza podul.

Potrivit estimarilor Ministerului Transporturilor de la Sofia, in primul an de existenta podul urma sa fie folosit de 415.000 de vehicule, dar acum se vede ca numarul lor va fi mai mare.

In anul 2013 a fost finalizat unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructura din Bulgaria, a caruia constructie a durat destul de mult. Inaugurarea oficiala nu a pus insa capat problemelor, comenteaza ziarul, adaugand ca mai sunt multe lucruri de facut pentru ca podul sa fie cu adevarat eficient, comenteaza ziarul.

De la semnarea primului acord bilateral intre Romania si Bulgaria cu privire la construirea podului au trecut 13 ani, startul lucrarilor de constructie a intarziat sapte ani, iar acestea au durat inca sase. In sfarsit, la 14 iunie 2013, doi muncitori, un roman si un bulgar, au taiat panglica noului pod.

Traficul mare de pe podul Calafat-Vidin, o surpriza si pentru oficiali

Discursurile oficiale rostite cu aceasta ocazie au aratat ca nimeni nu s-a asteptat la o asemenea revitalizare in ambele directii. Premierul bulgar Plamen Oresarski s-a limitat numai la calificarea podului drept "un simbol al sperantei", iar omologul sau roman Victor Ponta a fost si el reticent, spunand ca "noul pod va facilita legaturile intre cele doua orase si cele doua tari", adauga Standart. La randul sau, comisarul european Johannes Hahn a declarat ca efectele pozitive ale noului pod se vor simti peste cativa ani.

Acestea insa s-au simtit aproape imediat. In doar sase zile, pe pod au trecut 8.800 autoturisme, camioane si autocare si un numar mare de pietoni si biciclisti. Imediat dupa inaugurare, oamenii au fost cuprinsi de euforie, aproape toti locuitorii comunelor Antimovo, Pokraina si Kapitanovo au urcat pe biciclete si au trecut Dunarea. O agentie de turism a observat interesul si a lansat o linie de autocar intre Vidin-Calafat si Craiova. Aceasta a functionat insa numai 15 zile, in care trecerea pe pod a fost gratuita.

Dupa introducerea taxelor, lucrurile s-au schimbat. Linia de autocare nu mai exista, motivul fiind lipsa de calatori. Taxa de traversare intr-o directie este de 6 euro in cazul autoturismelor si de 37 euro in cel al camioanelor. Exista ideea ca locuitorii judetului Dolj si ai districtului Vidin sa fie scutiti de plata taxelor, dar aceasta nu s-a realizat pana acum deoarece, in acordul pentru construirea podului, se scrie ca investitiile in constructie se vor acoperi din veniturile din taxe in primii 12-15 ani de existenta a podului.

Podul este insa de nepretuit pentru soferii de camioane, pentru ca le permite, in medie, economisirea a patru ore de asteptare a feribotului, precum si bani: taxa de trecere cu feribotul era de 79 euro, iar pe pod este de 37 euro. Prin urmare, linia de feribot intre Vidin si Calafat a fost inchisa, iar proprietarul feribotului care face legatura intre Bechet si Oreahovo a reuds taxele, dar nici aceasta masura nu a fost de ajuns: volumul afacerilor sale au scazut de sapte ori.

Pe pod au aparut deja primele defectiuni

Ziarul mai scrie ca, la numai patru luni dupa inaugurare, pe pod apar si primele defectiuni. Dupa primele ploi au aparut si primele gropi. Ministerul bulgar al Transporturilor dezminte insa cu fermitate afirmatiile din presa conform carora ar fi posibil ca podul sa cada din cauza defectiunilor constatate. La 14 octombrie 2013 au inceput si primele lucrari de refacere a podului.

Nu este usor sa ajungi pana pe pod, nici din Romania si nici din Bulgaria. Se trece prin drumuri inguste cu multe curbe si gropi in asfalt. Dificultatile devin si mai mari iarna, din cauza zapezii si a poleiului. Probleme sunt si in ceea ce priveste traficul feroviar. Singurele trenuri care au traversat podul au fost cele pentru examinarea tehnica a acestuia. Exista insa sperante, dupa ce in urma cu cateva zile, la Praga, a fost anuntata lansarea coridorului feroviar 7, Praga-Atena, care trece si prin Calafat-Vidin.

Astfel, in pofida problemelor si a dificultatilor, podul se dovedeste un nod important de transport in cadrul coridorului paneuropean numarul 4, mai scrie publicatia Standart.

#pod calafat vidin, #trafic Calafat Vidin, #pod Romania Bulgaria , #Stiri Administratie