Politia locala ar putea avea dreptul sa dea amenzi si sa legitimeze soferii - proiect de lege

Sambata, 03 Iunie 2017, ora 11:18
815 citiri
Politia locala ar putea avea dreptul sa dea amenzi si sa legitimeze soferii - proiect de lege

Un grup de 14 parlamentari PNL a depus o lege prin care sa permita, explicit, politistilor locali sa dirijeze traficul, sa legitimeze soferi si sa aplice amenzi, pentru a avea aceleasi atributii ca Politia rutiera, avand in vedere ca actualele reglementari sunt vagi, iar practica a fost neunitara.

La inceputul anului, Avocatul Poporului a sesizat ICCJ cu un punct de vedere opus, de a interzice total politistilor locali sa exercite atributii in domeniul rutier.

Potrivit Legii 155/2010, care reglementeaza activitatea Politiei locale, institutia are atributii si in privinta circulatiei pe drumurile publice, insa ele nu sunt precizate explicit.

OUG 195/2002, care prevede atributiile politiei rutiere, nu a fost modificata dupa intrarea in vigoare a Legii 155, ceea ce a dus efectiv la un vid legislativ. In practica, s-au evidentiat aplicari neunitare ale legii, fiind cazuri in care Politia locala, in baza Legii 155, a aplicat amenzi, iar instanta le-a anulat, iar alte cazuri in care ele au fost sustinute.

Proiectul initiat de cei 14 parlamentari PNL modifica OUG 195/2002, privind circulatia pe drumurile publice, adaugand si Politia locala la toate capitolele in care Politia rutiera are atributii.

Astfel, Politia locala va putea sa indrume, sa supravegheze si sa controleze respectarea normelor de circulatie pe drumurile publice, dar si sa ia masuri in cazul in care se constata incalcari. Politia locala va putea dirija traficul, sa legitimeze soferi, sa aplice contraventii si sa amendeze soferii.

"Printre atributiile politiei locale intra si reglementari ce privesc circulatia pe drumurile publice, dar de care nu se tinea seama intrucat OUG 195/2002 nu a fost actualizata si modificata astfel incat si politistilor locali sa le se recunoasca aceste drepturi si atributii pe care le au conform statutului lor", explica initiatorii.

Acest vid legislativ a fost identificat si de Avocatul Poporului, insa institutia doreste sa elimine total mentiunile privind atributiile in circulatia pe drumurile publice. In acest sens, Avocatul Poporului a initiat, in februarie, un recurs in interesul legii la ICCJ, pentru a se specifica faptul ca doar politistul rutier poate aplica amenzi.

"In conditiile in care nici Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 si nici Regulamentul de aplicare al acesteia nu cuprind dispozitii referitoare la competenta politiei locale in materia circulatiei pe drumurile publice si procedura aplicabila pentru constatarea contrave ...citeste mai departe despre "Politia locala ar putea avea dreptul sa dea amenzi si sa legitimeze soferii - proiect de lege" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#politie locala amenzi, #politie locala legitimare soferi , #Stiri Administratie