Politico: Libertatea de circulatie in UE face ca tarile sarace, precum Romania, sa-si piarda medicii

Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 21:46
878 citiri
Politico: Libertatea de circulatie in UE face ca tarile sarace, precum Romania, sa-si piarda medicii
Foto: Arhiva Ziare.com

Libertatea de circulatie este una dintre pietrele de temelie ale Uniunii Europene, insa, atunci cand este vorba de asigurarea asistentei medicale in cele mai sarace tari din blocul comunitar, precum Romania, aceasta poate fi o problema, arata o analiza realizata de Politico pe baza datelor publicate de Comisia Europeana.

Mai multi angajati din domeniul medical - precum medici si asistente - se muta dintr-o tara in alta decat in cazul oricarei alte profesii din UE, iar fluxul este, de cele mai multe ori, de la est la vest, adica din tarile mai sarace catre cele mai bogate.

Analiza arata ca exodul cadrelor medicale este mai pronuntat in estul si sudul Europei, astfel incat tarile din regiune, inclusiv Romania, pregatesc practic medici pentru vecinii lor mai bogati.

Pregatirea medicilor este un proces lung si costisitor, insa nu fiecare tara isi poate recompensa la fel absolventii. Cheltuielile pentru sistemul medical pe cap de locuitor variaza drastic intre statele membre UE, de la 816 euro in Romania, la peste 4.000 de euro in Luxemburg, Germania si alte tari occidentale. Iar medicii si asistentele se orienteaza catre locurile unde sunt mai muti bani.

Un studiu realizat in Estonia cu putin inainte de aderarea la UE, in 2004, arata ca mai mult de jumatate dintre cei 17.749 de angajati din sistemul medical luau in calcul posibilitatea de a munci in strainatate.

Tara avea 4.312 medici in 2004: peste 1.800 de medici au aplicat de atunci pentru acreditare in strainatate.

Situatia este drastica si in Romania, tara care a pierdut jumatate dintre medici in perioada 2009-2015. La cativa ani dupa ce Polonia a aderat la UE, peste 60% dintre studentii in anii cinci si sase la Medicina intentionau sa lucreze in strainatate. Slovacia a avut aproximativ 15.000 de medici cand a aderat la blocul comunitar, in 2004, insa 3.800 au aplicat sa plece de atunci.

Migratia catre vest, in special a tinerilor, are loc intr-o perioada in care varsta medie a medicilor din UE este in crestere. Mai mult de o treime dintre medicii din UE aveau 55 de ani sau mai mult in 2014. Pana in 2020, acest fenomen va face ca peste 60.000 de medici - 3,2% din forta de munca - sa paraseasca anual profesia, potrivit Comisiei Europene.

In unele tari, pierderea medicilor si asistentelor pare sa isi faca deja simtite consecintele, atrage atentia Politico. In Romania, de e ...citeste mai departe despre "Politico: Libertatea de circulatie in UE face ca tarile sarace, precum Romania, sa-si piarda medicii" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#libertate circulatie UE medici, #plecare medici Romania UE , #Stiri Administratie