Politistii au legea de partea lor: Curtea de Justitie a UE a decis sa fie platiti cei care asigura permanenta. "Daca nu, umplem instantele cu procese"

Luni, 26 Februarie 2018, ora 08:33
1249 citiri
Politistii au legea de partea lor: Curtea de Justitie a UE a decis sa fie platiti cei care asigura permanenta. "Daca nu, umplem instantele cu procese"
Foto: Facebook / Sindicatul Diamantul

Timpul pe care un politist il petrece acasa asteptand un posibil telefon din partea angajatorului, pentru a se prezenta de urgenta la serviciu, trebuie considerat "timp de lucru" si platit ca atare, a decis zilele trecute Curtea de Justitie a UE. In Romania, de la 1 ianuarie politistii sunt fortati sa asigure serviciul de permanenta gratis.

Situatia a fost semnalata public de Sindicatul Politistilor "Diamantul". Emil Pascut, liderul acestui sindicat, spune ca decizia CJUE este "foarte, foarte importanta pentru politisti", dar nu numai pentru ei, ci si pentru alte categorii socio-profesionale, cum ar fi medicii.

"Cea mai mare problema in Sanatate si Politie e lipsa de resurse umane. Ambele servicii - medical si de politie - necesita permanenta pentru populatie. Neputandu-se asigura aceasta permanenta in ture, in schimburi, din lipsa de personal, o alta posibilitate extrema este sa soliciti concursul celor care se afla dupa program, in timpul liber, la domiciliu.

Asa s-a nascut ideea de disponibilitate in vederea efectuarii de munca suplimentara, dupa programul de lucru, care sa fie remunerata. Varianta in legislatia nationala este plata cu 40% din pretul orei lucratoare. Medicii beneficiaza si in prezent, sub legea noua (153/2017), de aceasta formula. Pentru politisti, minunea a durat doar 6 luni, pana la 1 ianuarie.

De cand sunt eu in politie si pana in iulie 2017, politistii au fost folositi ca niste sclavi, lucrand si dupa program, fiind tot timpul tinuti in conexiune cu serviciul. In iulie a aparut ideea ca si ei trebuie platiti la fel ca si doctorii. Dupa 6 luni, cand Ministerul de Interne a vazut ca inseamna niste cheltuieli destul de mari si si-au dat seama ca pot reveni la situatia anterioara, in care ii foloseau pe politisti fara sa ii plateasca, acest spor de permanenta la domiciliu pentru politisti a incetat. Pentru doctori a continuat", a declarat Emil Pascut pentru Ziare.com.

Intrebat cui si in ce conditii i s-a acordat sporul de permanenta in cele 6 luni cat a existat el pentru politisti, liderul sindical a raspuns: "doar pentru cei care erau solicitati sa faca acest serviciu de la domiciliu, pentru a asigura permanenta acolo unde ea nu putea fi acoperita in schimburi".

"Aceste schimburi, turele, reprezinta regula, pentru ca ele reflecta cele 8 ore de munca. Ele reprezinta normalitatea. Dar, acolo unde nu ai resursa umana cu care sa asiguri schimburile, aplici masuri disperate, extreme, in sensul ca le ceri tot celor pe care ...citeste mai departe despre "Politistii au legea de partea lor: Curtea de Justitie a UE a decis sa fie platiti cei care asigura permanenta. "Daca nu, umplem instantele cu procese"" pe Ziare.com

#decizie Curtea Justitie permanenta politisti, #plata serviciul permanenta politisti , #Stiri Administratie