Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Prejudicii de 3,9 miliarde de lei, descoperite de Curtea de Conturi anul trecut

Prejudicii de 3,9 miliarde de lei, descoperite de Curtea de Conturi anul trecut


Controalele efectuate anul trecut de catre Curtea de Conturi a Romaniei privind activitatea institutiilor si companiilor de stat in anul 2012 au identificat faptul ca, in total, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 3,9 miliarde de lei (883 milioane de euro), potrivit raportului anual al institutiei.

Din aceasta suma, 2,2 miliarde de lei reprezinta venituri bugetare neincasate, iar 1,6 milioane de lei sunt prejudicii propriu-zise.

'Misiunile de audit si actiunile de control efectuate de Curtea de Conturi in anul 2013 la cele 2.233 entitati au identificat cazuri de nerespectare a reglementarile legale, constatandu-se abateri care au condus fie la nestabilirea, neurmarirea si neincasarea unor venituri bugetare, fie la producerea unor prejudicii', se arata in raport.

Curtea de Conturi a controlat anul trecut 1.374 de ordonatori principali de credite, 68 de ordonatori secundari de credite, 541 de ordonatori tertiari de credite, 140 de societati comerciale, inclusiv cele de interes locale, 11 companii nationale, 18 societati nationale, 45 de regii autonome, 3 institutii bancare, 5 partide politice, precum si 28 de alte entitati, precum asociatii sau fundatii.

Structurile Curtii de Conturi au realizat anul trecut 2.641 de actiuni de verificare, respectiv 1.638 de misiuni de audit financiar, 287 de misiuni de audit al performantei, 676 actiuni de control si 40 de actiuni de documentare.
In total, au fost constatate 25.684 de abateri.

'In urma realizarii celor 1.638 de misiuni de audit financiar pentru conturile de executie a bugetelor entitatilor publice pe anul 2012, s-au emis 73 de certificate de conformitate, ceea ce demonstreaza ca s-a constatat regularitatea conturilor la un numar foarte mic de entitati audiate, respectiv doar 4,5% din totalul acestora', mai precizeaza raportul.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 984 ori