Presa externa despre modificarea codurilor penale: O lovitura pentru lupta de ani de zile impotriva coruptiei din Romania

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 00:47
5796 citiri
Presa externa despre modificarea codurilor penale: O lovitura pentru lupta de ani de zile impotriva coruptiei din Romania
Foto: Ziare.com

Presa externa relateaza inca de marti noaptea despre adoptarea de catre Guvern a ordonantei de urgenta privind modificarea codurilor penale, pentru dezincriminarea abuzului in serviciu.

Agentia Associated Press, citata de Washington Post, New York Times, Fox News, Houston Chronicle, Daily Mail, New Jersey Herald, Colorado Springs Gazette, Lebanon Express, Star Tribune si KHQ, noteaza ca decizia anuntata marti seara de ministrul Justitiei, Florin Iordache, reprezinta o lovitura pentru lupta de ani de zile de combatere a coruptiei in Romania.

LIVE Proteste masive in toata tara dupa ce Guvernul a ingenunchiat Justitia

Apel din Parlamentul European, jurnalisti si profesori universitari straini: Romania are nevoie de atentia UE si sustinerea lui Juncker

Sursa citata aminteste declaratiile ministrului Iordache de marti seara, dar si faptul ca zeci de mii de romani au protestat fata de ordonante in ultimele saptamani si s-au adunat din nou, dupa anuntul Guvernului.

AP o citeza pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, care spune ca "masura va face ca lupta anticoruptie sa fie irelevanta".

Iata ce a mai spus Kovesi despre actele normative adoptate marti

De asemenea, agentia externa de presa aminteste ca DNA si Parchetul General au criticat dur modificarile codurilor penale, precizand ca, astfel, zeci de politicieni vor scapa de inchisoare, odata cu dezincriminarea abuzului in serviciu.

Reuters scrie ca decizia anuntata marti seara de Guvern este "cel mai mare pas inapoi al fostului stat comunist in ce priveste reformele anticoruptie, de cand s-a alaturat Uniunii Europene, in urma cu un deceniu".

Agentia noteaza ca mai mult de 10.000 de oameni s-au adunat langa Guvern pentru a protesta, in ciuda gerului din Capitala, si alte cateva mii in alte orase, imediat ce a fost facut anuntul de la sediul Executivului.

Protestatarii au strigat "Hotii!" si "Tradatorii!", cerand totodata demisia Guvernului.

La randul sau, agentia AFP, citata de Digital Journal scrie ca "Guvernul social-democrat a adoptat marti, printr-o ordonanta de urgenta, modificari care vor permite mai multor politicieni sa evite urmarirea penala, o initiativa care a scos zeci de mii de protestatari pe strazi".

Si Tribune de Geneve scrie ca modificarea adoptata marti seara de Guvern ar trebui sa protejeze mai multi politicieni de urmarirea penala.

Agentia italiana askanews scrie ca Guvernul Romaniei a adoptat ordonanta "salvatoare de corupti", care ii ajuta pe politicieni sa ...citeste mai departe despre "Presa externa despre modificarea codurilor penale: O lovitura pentru lupta de ani de zile impotriva coruptiei din Romania" pe Ziare.com

#presa externa ordonanta dezincriminare abuz serviciu, #ordonanta dezincriminare abuz in serviciu, #Guvern ordonante Justitie , #Stiri Administratie