Primarul din Navodari nu vrea actiuni ale Administratiei Porturilor Constanta

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 10:17
3723 citiri
Primarul din Navodari nu vrea actiuni ale Administratiei Porturilor Constanta

Primarul orasului Navodari, Nicolae Matei (PSD), nu este de acord cu forma in care a fost propus proiectul de lege privind trecerea CN Administratia Porturilor Maritime Constanta la autoritatile locale, afirmand ca refuza sa preia, cu titlu gratuit, actiuni ale CNAPMC daca legea va fi adoptata.

Matei a declarat ca ideea de a trece actiunile in administrarea consiliilor locale a fost a sa, dar nu in forma in care este inaintat proiectul de lege.

"A fost o solicitare de-a mea in sensul acesta, facuta chiar inainte de alegerile locale, dar ideea era ca fiecare localitate sa administreze portul din raza sa de competenta si nicidecum asa cum este inaintat proiectul de lege in forma depusa", a declarat Matei.

Acesta considera o lipsa totala de respect si colegialitate faptul ca proiectul a fost depus fara a se discuta in prealabil cu primarii.

"Daca legea va fi adoptata in forma propusa, voi refuza in numele orasului Navodari aceasta <> de a prelua un pachet nesemnificativ de 3% din actiunile portului", a subliniat edilul sef din Navodari.

"Noi nu emitem nici o pretentie la Portul Constanta si pretindem ca nici municipiul Constanta sa nu emita pretentii asupra Portului Midia. Vrem ca fiecare port sa treaca in administrarea fiecarei localitati separat: portul Midia la orasul Navodari, portul Constanta la municipiul Constanta, portul Agigea la comuna Agigea si portul Mangalia la municipiul Mangalia, cu cei 20% ce revin Fondului Proprietatea, cu cei 5% pe care statul roman s-a oferit sa ii vanda pe bursa si suntem de acord ca 15% sa revina Judetului Constanta.

In felul acesta aducem mediul concurential la aproape toate activitatile portuare si, in functie de munca si priceperea noastra, vom atrage investitori, vom dezvolta noi activitati portuare, vom dezvolta mult mai bine fiecare localitate in parte", a precizat primarul.

Mai multi parlamentari PSD de Constanta au anuntat, duminica, intr-o conferin?a de presa, ca au depus, vineri, un proiect de lege privind trecerea Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta la autorita?ile locale.

Initiativa este semnata de Alexandru Mazare, Eduard Martin, Manulea Mitrea si Nicolae Moga.

"Legea pe care o depunem spre adoptarea Parlamentului Romaniei are un text relativ simplu. Se spune ca se transfera ac?iuni de la Ministerul Transporturilor catre unitati administrativ-teritoriale, cum ar fi catre Consiliul Local Constan?a - 31% din actiunile detinute de Ministerul Transporturilor, catre Consiliul Judetean Constanta - un numar de 15%, catre Consiliul Local Agigea - 4%, catre Consiliul Local Navodari - 3%, catre Consiliul Local Mangalia - 2%. Structura finala a actionariatului CNAPMC va fi urmatoarea: 51% din actiuni vor fi detinute de catre Consiliul Local Constanta, 15% de Consiliul Judetean Constanta, 4% de Agigea, 3% de Navodari, 2% de Mangalia,", a spus deputatul Eduard Martin.

Acesta a precizat ca restul actiunilor CNAPMC vor ramane la Fondul Proprietatea (20% din actiuni) si la Ministerul Transporturilor (5%), pentru ca o lege din 2005 prevede obligativitatea retinerii acestor actiuni in portofoliul ministerului pentru o eventuala listare pe bursa.

Profitul obtinut de CNAPMC va fi impartit proportional intre actionari. CL Constanta va obtine intre 5 si 6 milioane de euro anual, daca se ia in calcul profitul pe anul 2011 al CNAPMC, de circa 10 milioane euro.

In prezent, Consiliul Local Constanta detine 20% din actiuni, din 2008, dupa o lege initiata tot de parlamentarii PSD.

Alexandru Mazare a declarat ca legea propusa acum va avea, probabil, acelasi parcurs ca acum patru ani.

#actiuni Administratie Porturi Constanta, #porturi maritime Constanta , #Stiri Administratie