Procurorii avertizeaza: Criminalii, violatorii, pedofilii si traficantii de droguri pot scapa dupa modificarile Codurilor Penale

Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 19:51
1088 citiri
Procurorii avertizeaza: Criminalii, violatorii, pedofilii si traficantii de droguri pot scapa dupa modificarile Codurilor Penale
Foto: Arhiva Ziare.com

Cu o zi inainte de protestul in strada al procurorilor si judecatorilor, fata de modificarile Codurilor Penale, Asociatia Procurorilor din Romania trage cateva semnale de alarma foarte ingrijoratoare privind schimbarile legislative preconizate.

Potrivit unei brosuri obtinute de Ziare.com, intocmita de procurori si judecatori, infractiuni extrem de grave precum omoruri, violuri sau acte de pedofilie pot sa scape nepedepsite.

In brosura sunt date cateva exemple practice privind efectele pe care le pot avea modificarile Codurilor.

De asemenea, se precizeaza ca textele modificate sunt preluate din forma transmisa Asociatiei, iar exemplele ce le insotesc sunt inspirate din activitatile practice ale magistratilor, fiind simplificate pentru a explica pe intelesul tuturor care pot fi efectele modificarilor pe care PSD si ALDE vor sa le aduca Codurilor Penale.

Iata cateva dintre acestea

1. O crima are loc intr-un oras din Romania. Cadavrul este gasit sectionat, iar parti din el lipsesc. Nimic nu indica autorul. Se deschide dosar penal si se incearca identificarea faptuitorului. Peste o saptamana, intr-un alt oras din acelasi judet are loc o crima asemanatoare. Aceleasi imprejurari. Aceleasi parti ale corpului care lipsesc. Singurele informatii sunt referitoare la un autoturism de culoare gri metalizat si un barbat vazut in preajma locurilor unde s-au petrecut crimele. Acesta parea a schiopata putin.

Pentru a inainta ancheta, organele de cercetare penala ar dori sa dea publicitatii anumite amanunte ce ar permite identificarea mai rapida a autorului si prevenirea unei crime. Totusi, daca ar face asta, ar comite o infractiune conform noilor reglementari. In plus, daca in termen de un an nu descopera autorul, procurorii sunt nevoiti, conform noilor modificari sa claseze cauza, desi infractiunile contra vietii sunt imprescriptibile.

Forma actuala a legii care permite comunicarea publica:

Art. 4:Prezumtia de nevinovatie

(1) Orice persoana este considerata nevinovata pana la stabilirea vinovatiei sale printr-o hotarare penala definitiva.

(2) Dupa administrarea intregului probatoriu, orice indoiala in formarea convingerii organelor judiciare se interpreteaza in favoarea suspectului sau inculpatului.

Forma modificata care interzice orice fel de comunicare:

La articolul 4, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alin. (3) si (4) cu urmatorul cuprins:

(3) In cursul urmaririi penale si al judecarii cauzei in procedura de camer ...citeste mai departe despre "Procurorii avertizeaza: Criminalii, violatorii, pedofilii si traficantii de droguri pot scapa dupa modificarile Codurilor Penale" pe Ziare.com

#procurori modificari Coduri Penale, #modificari Cod Penal Cod Procedura Penala, #exemple modificari Coduri Penale , #Stiri Administratie