Procurorul general, despre ordonanta Iordache: E un derapaj neconstitutional fara precedent. O sa ne rada in nas infractorii

Joi, 02 Februarie 2017, ora 12:57
5541 citiri
Procurorul general, despre ordonanta Iordache: E un derapaj neconstitutional fara precedent. O sa ne rada in nas infractorii
Foto: Digi 24 TV

Ordonanta de urgenta care schimba Codurile Penale este vadit neconstitutionala si reprezinta un derapaj cum in Romania nu a mai avut loc, afirma procurorul general, Augustin Lazar, avertizand ca daca actul normativ nu este retras "o sa ne rada in nas infractorii".

Declaratiile au fost facute joi, dupa sedinta CSM.

Intrebat daca Parchetul General va deschide o ancheta cu privire la modul in care a fost adoptata ordonanta Iordache, Augustin Lazar a reamintit ca exista deja un dosar la DNA si a subliniat ca "nu se pot face mai multe anchete in aceeasi problema, e un principiu de drept consacrat".

De asemenea, el a respins acuzatia Ministerului Justitiei conform careia dosarul intocmit la DNA reprezinta o "grava imixtiune" in activitate.

"Nicio ancheta nu e o imixtiune. Cand exista indicii, procurorul trebuie sa le verifice si sa afle adevarul (...) Biroul de Presa al DNA o sa va dea care este incadrarea juridica. Ancheta e publica, nu se ascunde nimic, e totul pe fata, transparent, asa cum trebuie sa fie in statul de drept", a explicat procurorul general.

A fost depus denunt si pe numele lui Dragnea pentru ordonanta IordacheMinistrul Iordache si-a delegat toate atributiile unui secretar de stat

Intrebat care este pozitia sa legata de neconstitutionalitatea ordonantei, Augustin Lazar a subliniat faptul ca organele judiciare au "misiunea sa combata criminalitatea", sa realizeze o strategie in acest sen, in cadrul careia Ministerul Public prezinta propuneri pentru eradicarea infractionalitatii.

"Procurorul are misiunea de a apara interesele generale ale societatii", a mai spus Augustin Lazar, reamintind ca in cazul ordonantei Iordache nu numai ca CSM nu a fost consultat, dar "a fost consultat punctul de vedere al unor infractori".

"Strategia vizeaza restrangerea cadrului legal de combatere a infractionalitatii si strangerea surubului cu 2 spire pentru raspunderea magistratilor", a mai semnalat procurorul general, referindu-se la intentia Guvernului Grindeanu de a inaspri legea raspunderii magistratilor.

In legatura cu ordonanta, Augustin Lazar a mai punctat faptul ca "pedepsele sunt coborate sub un minim rezonabil", iar pentru a se putea cere o supraveghere tehnica "e nevoie de un maxim special de pedeapsa".

"Cu 3 ani maxim la abuz in serviciu, o sa ne rada in nas toti infractorii. Sper ca vocea ratiunii va fi foarte puternica si va izbandi, si ca Guvernul va produce la retragerea OUG, care e nu numai jenanta, e vizibil n ...citeste mai departe despre "Procurorul general, despre ordonanta Iordache: E un derapaj neconstitutional fara precedent. O sa ne rada in nas infractorii" pe Ziare.com

#Augustin Lazar ordonanta Iordache, #comasare DNA DIICOT , #Stiri Administratie