Procurorul general: Se doreste un control atat de puternic, incat justitia penala sa nu mai poata face niciun pas

Marti, 31 Octombrie 2017, ora 11:59
948 citiri
Procurorul general: Se doreste un control atat de puternic, incat justitia penala sa nu mai poata face niciun pas
Foto: Facebook / Ministerul Public

Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei, lauda activitatea DNA si in acelasi timp critica proiectul privind Legile Justitiei, prin care, spune el, politicul urmareste obtinerea unui control asupra Ministerului Public si Inspectiei Judiciare, cu incalcarea Constitutiei, dar si a recomandarilor si angajamentelor luate de Romania in cadrul MCV.

Intr-un interviu acordat pentru Revista22, Augustin Lazar puncteaza cateva dintre prevederile proiectului de modificare a Legilor Justitiei care nemultumesc profund magistratii, spunand ca principalul punct nevralgic este relocarea Inspectiei Judiciare din autoritatea judecatoreasca.

"Fiind alcatuita din judecatori si procurori magistrati, ea se afla in raporturi judiciare cu CSM, care este garantul independentei justitiei. Cum vine asta sa punem sub semnul intrebarii capacitatea garantului constitutional de a-si indeplini atributiile si sa mutam Inspectia de la autoritatea judecatoreasca la Executiv, ca-i va fi mai bine? Pentru specialisti este absolut surprinzator un asemenea rationament. El nu poate urmari decat controlul de catre Executiv", a declarat Augustin Lazar, sustinand ca Inspectia Judiciara nu poate controla justitia din exterior, pentru ca acest lucru ar fi "neconstitutional".

"Noi, cand am intrat in UE, am fost solicitati sa ne facem un sistem modern, in care justitia sa fie independenta. Iar acum ce vrem sa facem? Dupa 10 ani vrem sa schimbam pentru ca justitia lucreaza si deranjeaza prea multa lume?", a adaugat acesta.

Se va ajunge ca ministru sa-i spuna procurorului pe cine sa urmareasca penal

In ceea ce priveste Ministerul Public, pe care il conduce in prezent, Augustin Lazar afirma ca: "Lucrurile sunt foarte clare. Se doreste un control asupra Ministerului Public atat de puternic, incat justitia penala sa nu mai poata face niciun pas fara controlul care se va institui. Intentia este de a ajunge pana acolo incat ministrul ii va spune procurorului unde trebuie sa exercite actiunea penala sau nu".

"Noi am vazut cum a fost inainte, in anii '90. Toata lumea pleca de la ideea ca politicul are o influenta exagerata si se cerea pentru a adera la UE o anumita organizare care sa ne apropie de clubul natiunilor europene, in care noi voiam sa intram. Ceea ce s-a si realizat.

Or, acum ce vrem sa facem? Sa luam din nou procurorul in subordinea Executivului? Uitati-va ce se propune acolo, ca numirile de procurori cu functii de conducere sa fie propuse de catre ministru, mergand pana la ...citeste mai departe despre "Procurorul general: Se doreste un control atat de puternic, incat justitia penala sa nu mai poata face niciun pas" pe Ziare.com

#Augustin Lazar inspectia Judiciara, #legi justitie procuror general, #Augustin Lazar DNA , #Stiri Administratie